Новината за 13 милиарда кубически метра природен газ годишно, които

...
Новината за 13 милиарда кубически метра природен газ годишно, които
Коментари Харесай

Експерт: Проектът за сондажите в Черно море е изключително скъпо и рисковано начинание

Новината за 13 милиарда кубически метра природен газ годишно, които чакат да добиват фирмите OMV и TOTAL е напълно нова информация. Развитието на тези запаси в Черно море от българска страна са на режим изследване дали има задоволително газ там. Това сподели Костанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията. От 2012 година Досега са направени няколко такива проучвателни сондажа, като резултатите от тях са доста разнопосочни и не са напълно обнадеждаващи, сподели още тя. Съмнявам се, че е намерено нещо ново, тъй като от 2021 година не са правени проучавтелни сондажи.

 
Тези проучвателни сондажи са извънредно скъпи и комплицирани за осъществяване. Те изискват особено съоръжение – кораби, екип, хеликоптери, които да се заемат с тази задача. Включването на страната в този план би имал смисъл в случай че страната в действителност желае да се развива и той да продължи. Рискът е извънредно огромен и е по-добре да стои в частни вложители, а не в страната.
До огромна степен има смисъл България да продаде на Украйна реакторите на АЕЦ Белене, тъй като съм момента това е един „ зомби план “, уточни още Костанца Рангелова. Издръжката и поддръжката на тези реактори е в размер на милиони на година. Това, от което украинската страна има най-голяма потребност са парогенератори, а не самите реактори. Така че остатъкът от тази техника би могла да остане и да се употребява от АЕЦ Козлодуй, изясни специалистът.

Правенето на енергийна тактика е сложен и тежък развой, нужно е и политическо визионерство, сподели още Рангелова.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР