Новината от последните часове е внезапното намаление на добива на

...
Новината от последните часове е внезапното намаление на добива на
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: Добивът на петрол намалява, цените се вдигат

Новината от последните часове е неочакваното понижение на добива на нефт в страните от ОПЕК + с 1,5 милиона барела. Определено терзанията за криза се усилиха и може би в опита си да се защитят, страните, производители на нефт, взеха решение да понижат производството и надлежно цената да се увеличи. Това сподели Цветослав Цачев – основен капиталов съветник в " ЕЛАНА Трейдинг ", в предаването рубриката " Парите ви на фокус " Човекът на фокус " на Радио " Фокус ".  

Прогнозите на огромните капиталови банки са за цени на петрола от 100 $ на барел към края на годината, уточни той: " Т.е. едни 20-25 $ нагоре, което като процентно изражение е доста сериозен напредък – приказваме за 30% повишаване по отношение на равнищата от предходната седмица ",

Цачев добави, че това неизбежно ще се отрази и върху цените на горивата.  Това ще окаже въздействие и върху международната инфлация: " До такава степен, че ще тормози централните банкери с това дали да не престават да задържат високи лихвите или вероятно да смъкват лихвата по-късно, към края на годината, което е отрицателно за стопанската система от позиция на това, че високата рента към този момент се отрази на банките, само че сигурно в по-дългосрочен интервал значи, че ще се отрази и на действителната стопанска система ".

Той предвижда, че равнищата на лихвените проценти в Съединени американски щати няма да се покачват повече, само че в Европа се чака растеж от още 0,5%.

" Може би някои други, като Китай, ще продължат да вливат пари в стопанската система, в това число и с понижаване на лихвите, това обаче не мисля, че ще е толкоз мощно, че да успее да компенсира в международен мащаб тези инфлационни опасности. Защото когато Китай вършат тласъци, това води до понижение на инфлацията, до повече индустриално произвеждане на по-ниска цена, което е положително за всички нас като консуматори, за стопанската система и води до понижение на инфлацията ", изясни специалистът.. 

Той разяснява, че през последните десетилетия заплатите в международен мащаб са растели по-малко, в сравнение с е продуктивността на бизнеса: " Това нещо стартира да се трансформира в този момент, т.е. инфлацията ще бъде повече инфлация на заплатите в идващите десетилетия може би ".

Инфлацията в България обаче е доста мощна, изключително при питателните артикули. За да бъде овладяна, държавното управление би трябвало да предприеме непопулярни ограничения като понижаване на приходите да вземем за пример, добави Цачев, като е категоричен, че българската банкова система е постоянна от позиция на ръководство на портфейлите на самите банки.

" Банките главно кредитират бизнеса и недвижими парцели. Засега не виждаме разтърсвания нито в корпоративния бранш, нито проблеми с недвижимите парцели. Стабилността на банковата система е въпрос на доверие ", акцентира той.  

Експертът означи, че търсенето на имотния пазар е доста високо и цените порастват бързо през последните години, само че това се дължи и на инфлацията в разноските за строителство: " Не бих го определил като " балон ", по същия метод, както беше през 2009-2010 година, а по-скоро като едно много огромно неравновесие. Освен това банките към момента не са спрели кредитирането, което се отразява може би на 1/3 или 1/4 от търсенето на недвижими парцели. Единственото нещо, което може да избави пазара на недвижими парцели, е една пауза в растежа за година, две, три, в което да се намести търсенето и предлагането, поради новите по-високи лихвени проценти, които рано или късно ще се появят и в България ", означи още Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР