Новината идва месец, след като Кремъл обяви, че напуска постигнатото

...
Новината идва месец, след като Кремъл обяви, че напуска постигнатото
Коментари Харесай

Турция, Русия и Катар със споразумение за износ на зърно frognews.bg

Новината идва месец, откакто Кремъл разгласи, че напуща постигнатото с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации съглашение за експорт на зърно от Украйна. Основният претекст за това решение беше недоволството, че не са били изпълнени условията на Руската федерация за експорт на зърно и торове. 

 

“Билд ” настояват, че съгласно предложенията в договорката съветско зърно и изкуствени торове ще бъдат изнасяни за небогати страни в Африка. Турция ще бъде уредник, а Катар - спонсор. Същевременно турският външен министър Хакан Фидан желае да възобнови Черноморското съглашение за пшеницата, от което Русия се отдръпна едностранно през юли. Новото съглашение включва непрестанен експорт на украинска пшеница.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи пред украинските медии, че " турският президент Ердоган може да помогне за подновяването на съглашението за зърното ".

 

Предложението за нова зърнена договорка Русия направи няколко дни откакто излезе от съглашението с Украйна и Организация на обединените нации. Москва насочи запитването си към Катар и Турция, само че към оня миг двете страни към момента не бяха дали отговор. Инициативата планува Катар да заплаща на Москва за експорт на съветско зърно към Турция, които след това ще бъде трансферирано към “държавите в потребност ”.

 

Това не е първият път, в който Турция, Катар и Русия вършат опит да си сътрудничат. През март 2021 година трите страни сплотиха старания, с цел да се откри “политическо решение ” на рецесията в Сирия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР