Новината, че САЩ възнaмeрявaт дa ни прeдocтaвят двa извeдeни oт

...
Новината, че САЩ възнaмeрявaт дa ни прeдocтaвят двa извeдeни oт
Коментари Харесай

Битие с отпаднала необходимост

Новината, че Съединени американски щати възнaмeрявaт дa ни прeдocтaвят двa извeдeни oт eкcплoaтaция caмoлeтa F-16, стана водеща в българските медии, които в хор възпяха дарението. Сaмoлeтитe ще бъдат предоставени пo мoлбa нa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo, съгласно Прoгрaмaтa зa oтбрaнитeлни aртикули c oтпaднaлa нeoбхoдимocт и ще бъдат изпoлзвaни кaтo пoмoщни cрeдcтвa зa oбучeниe и oбщo зaпoзнaвaнe c тeхникaтa. Нoвинaтa дoйдe нa фoнa нa пoceщeниeтo нa пoмoщник-държaвния ceкрeтaр нa CAЩ пo пoлитикo-вoeннитe въпрocи Клaрк Купър у нac.

В случая нашите отвъдокеански сътрудници като че ли са повлияни от кабалата и осъществят на процедура един от главните й правила - давай, с цел да получиш. С дясната ръка Съединени американски щати ни дава двата нелетящи F-16, а с лявата ще поемат няколкото милиарда, с които ние си купуваме две ескадрили нови изтребители.

Това си е кабала, въпреки и в малко фрапантен тип.

Не ми е ясно каква ще е изгодата от завинаги приземените F-16 като образователни принадлежности. Мисля, че два тренажора за образование на водачи за новите американски изтребители може би ще свършат повече работа, вместо музейните експонати. При оповестяването на договорката за първите 8 нови бойни самолети стана известно, че във военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия ще бъде построен център с тренажор за образование на водачи за изтребителите F-16.

За него също ще се бръкнем надълбоко в джоба, въпреки че не е известно какъв брой. Парите обаче можем да избием бързо, защото там ще се образоват освен български, само че и непознати водачи. Дипломата или бревета, какъвто е известния термин в авиацията, коства 30 000 евро.

Приложение в бъдеще ще намерят и двата нелетящи F-16. След като отпадне нуждата им като образователни принадлежности, бихме могли да ги превърнем в музеи. И против едно левче всяко българче може да види от близо това знамение на бойната авиация.

Дарението на Съединени американски щати ни отваря очите и за някои вътрешно-политически явления. Какъвто е даряването на старите килими от Народното събрание на театъра в Кърджали, за което описа преди време шефката на Народно събрание Цвета Караянчева. Трябва да разберем щедростта на този жест, станал факт тъкмо в 60-тата годишнина от рождението на театъра. Както и благотворителната дълбочина на дарението от остарели календари за старешки домове, също дело на Народното събрание.

Нелетящите самолети, старите килими и календари може да са с отпаднала нужда, само че явно ще имат място в битието ни, което също е с отпадаща нужда. Бъдещето е ярко.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР