Новината, че Белослава е била хваната да шофира пияна предизвика

...
Новината, че Белослава е била хваната да шофира пияна предизвика
Коментари Харесай

Те могат безнаказано да карат пияни

Новината, че Белослава е била хваната да кара пияна провокира страсти в крайностите. Няма никакво подозрение, че за известна персона, взела участие в акция " Не карай пил ", сходна издънка е необикновен имиджов проблем. Последваха апели тя да влезе в пандиза, а ежедневник даже прикани обществено да се афишират имената на всеки водач (около дузина и повече на денонощие), хванат да кара пийнал.Обществената непоносимост към обещано държание без подозрение е дейно средство за ограничението му. Но е извънредно незадоволително. Особено при съществуването на извънредно лицемерна наказателна политика. Реално има категория хора, които са отвън закона и за тях рестриктивните мерки да не карат пили не важи. Колко е огромен казусът Въпреки, че най-често коментираната тематика в медиите, обвързвана с пътната сигурност, през 2022 година Министерство на вътрешните работи регистрира, че използването на алкохол или шофиране след приложимост на опиати е съществена причина за настъпване на 1,5 % от тежките произшествия. Какво споделя законът Законът за придвижване по пътищата планува санкция от 500 лв. и лишаване на книжката за 6 месеца при централизация в кръвта от 0.5 до 0.8 промила и 1000 лв. и 12 месеца за централизация от 0,8 до 1,2 промила. В случай, че откритата централизация е над 1,2 промила, казусът минава в полето на Наказателния кодекс, който планува затвор от една до пет години и санкция от 500 до 1500 лева Тези санкции са по-тежки при положение на повторност. Според трайната правосъдна процедура водачите, които са с чисто минало, само че са хванати с на 1.2 промила получават условна присъда от няколко месеца, с три години изпитателен период. При повторност (в рамките на изпитателния срок) присъдата става ефикасна.

Новината, че Белослава е била хваната да кара пияна провокира страсти в крайностите. Няма никакво подозрение, че за известна персона, взела участие в акция " Не карай пил ", сходна издънка е необикновен имиджов проблем. Последваха апели тя да влезе в пандиза, а ежедневник даже прикани обществено да се афишират имената на всеки водач (около дузина и повече на денонощие), хванат да кара пийнал.

Обществената непоносимост към обещано държание без подозрение е дейно средство за ограничението му. Но е извънредно незадоволително. Особено при съществуването на извънредно лицемерна наказателна политика. Реално има категория хора, които са отвън закона и за тях рестриктивните мерки да не карат пили не важи. Колко е огромен казусът Въпреки, че най-често коментираната тематика в медиите, обвързвана с пътната сигурност, през 2022 година Министерство на вътрешните работи регистрира, че използването на алкохол или шофиране след приложимост на опиати е съществена причина за настъпване на 1,5 % от тежките произшествия. Какво споделя законът Законът за придвижване по пътищата планува санкция от 500 лв. и лишаване на книжката за 6 месеца при централизация в кръвта от 0.5 до 0.8 промила и 1000 лв. и 12 месеца за централизация от 0,8 до 1,2 промила. В случай, че откритата централизация е над 1,2 промила, казусът минава в полето на Наказателния кодекс, който планува затвор от една до пет години и санкция от 500 до 1500 лева Тези санкции са по-тежки при положение на повторност. Според трайната правосъдна процедура водачите, които са с чисто минало, само че са хванати с на 1.2 промила получават условна присъда от няколко месеца, с три години изпитателен период. При повторност (в рамките на изпитателния срок) присъдата става ефикасна.

При опиатите нещата са напълно в полето на Наказателния кодекс, криминализиращ " шофирането след приложимост на наркотични субстанции ", т.е. няма значение дали водачът е бил под влияние на опиата или просто в организма му има следи от него. Това е по този начин тъй като съгласно протокола при проучването на кръв и урина се търсят неактивни метаболити, които могат да останат в тялото седмици след приема. Подобно на алкохола тук наказването (първия път) е условна присъда.

Отказът за тестване се санкционира с санкция от 2 хил.лв. и лишаване на книжката за 2 години.
Реклама
В последна сметка в пандиза за шофиране над 1,2 промила или след приложимост опиати влизат към 500-600 индивида. Което е освен безсмислено, само че и нездравословно. Но по тази причина малко по-късно. (Не)известните пияни водачи През 2022 година Министерство на вътрешните работи записва 8,928 случая на шофиране с над 1.2 промила или след приложимост на опиати. Пак съгласно полицейската статистика 86.3 % от тези случаи се водят разкрити, т.е. има открит причинител, т.е. 1221 са с незнаен причинител. Но по какъв начин по този начин хем има регистриран случай на пийнал лидер, хем казусът не е оголен? Ето няколко образеца:

Преди две години районната прокуратура в София приключва следствие против служителка от протокола на основния прокурор Иван Гешев. В дребните часове на 21 март 2021 година Марчела П. (следилите сагата по отстраняването на Гешев я помнят от съвещанието на Висш съдебен съвет, на което тя го защитаваше) е спряна за инспекция, а дрегерът посочил 1,9 промила алкохол.

Младшият прокурор Георги Иванов обаче безусловно приема тезата, че когато била спряна за инспекция въпросната служителка на прокуратурата толкоз се тормозила, че щяла да припадне, та нейните другари ѝ връчили бутилка уиски и тя изпила 10 глътки и чак тогава отишла при дрегера, и приключва следствието. Автентичността на постановлението на прокурор Иванов, който предходната година влезе в битка с лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, беше доказано от два източника на " Капитал ". Поведението на прокуратурата по този проблем мощно контрастира с една от най-шумните и постоянно повтаряни тези на Иван Гешев от биетието му на основен прокурор - битката с злополуките.

Още един образец. Някъде към осми декември 2019 година. Патрул сред Боровец и Самоков стопира автомобил ръководен от Ангел Джамбазки. Дрегерът демонстрира 1,5 промила. Консервативният евродепутат получава талона за кръвна проба. По принцип наредбата споделя, че в случай че инспекцията е отвън обитаемо място, уличеният с дрегер лидер има малко повече време, с цел да отиде за кръвна проба - 120 вместо 45 минути. От центъра на Боровец до болничното заведение в Самоков е към час и 45 минути пешком. Та до момента в който стигне до кръвната проба, Джамбазки съумява да смъкна промилите в кръвта си под 1,2 и по този начин е осъден единствено с санкция.
Реклама
И още един образец. Юли 2010 година следователят Петьо Еврото провокира злополука. Пристигналите на място катаджии праврят проба с дрегера, която регистрира 1,2 промила. Петров дава кръвна проба, която ще покаже едвам 0,2 промила. Малката детайлност е, че второто проучване е направено повече от четири часа след дрегера. Прокуратурата приключва следствието.

И финален образец. Октомври 2021 година шефът на националната полиция изпраща в командировка в Пазарджик самият шеф на " Пътна полиция " и негов зависещ, за правят надзор. Така малко след 23:30 на 29 октомври в село Дебръщица те стопират джип БМВ, ръководен от кмета на Пазарджик Тодор Попов. Според докладните лидерът лъхал на алкохол и " завалял и някои думи ", което станало причина да извикат патрул на КАТ, с цел да тества Попов за алкохол и опиати. Кметът на Пазарджик отказал, не отишъл и да даде кръвна проба. Книжката му е отнета за 18 месеца и му е санкциониран с 2 хиляди лева Съдът в Пазарджик обаче анулира наказването. Мотивите на съдиите Шотева, Хубчев и Бабаков - в акта пишело, че отводът е изработен в 15 минути след среднощ на 30 октомври, а пък най-отогре на акта пишело, че е формиран на 29 октомври " т.е. преди нарушаването да бъде осъществено. "

Едно от главните провокации пред държавната принуда е релативизацията на правилото, че всеки е еднакъв пред закона. Когато някой е осъден и не приема това за почтено, т.е. не осъзнава виновността си, то напълно естествено е да стартира да се съпоставя с близките. " За кокошка няма амнистия, за милиони няма закони ", преведено на наша почва. Стотици новопостъпили пандизчии се сблъскват с тази действителност. И възмущението им напълно не е лишено от съображение. Какво може да се направи Предвид равнището на корупция (в необятния смисъл на думата, освен като подкуп) в полицията, прокуратурата и съда - всяка мярка, обвързвана с увеличение на репресията (повече ефикасни санкции, конфискация на коли, по-тежки глоби) ще има за резултат увеличение на корупционния напън, т.е. цената причинителят да избегне наказване ще стане по-висока. Хората, които сега са отвън радара на наказванията няма да попаднат в обсега му.

Ето обаче някои хрумвания, които биха били от изгода:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР