Нови средства от МВФ за Шри Ланка може да бъдат отложени, тъй като прегледът показва недостиг на приходи

...
Международният валутен фонд не постигна споразумение на ниво персонал със
Коментари Харесай

Международният валутен фонд не постигна споразумение на ниво персонал със Шри Ланка при първия си преглед в рамките на спасителен пакет от $2,9 милиарда, поради потенциален дефицит в генерирането на държавни приходи, казва заемодателят.

Говорейки след двуседмично посещение в страната, ръководителят на делегацията на МВФ Петер Бройер каза в сряда, че втори транш от около 330 милиона долара по програма за заеми ще бъде отпуснат само след като МВФ постигне споразумение на ниво персонал и има няма фиксирана времева линия кога ще се случи това.

Продължете да четете

списък от 4 елементаИндия, Шри Ланка, за да обмислите изграждането на сухопътен мост между тяхШри Ланка приема законопроект за борба с корупцията като част от спасителния план на МВФКлючовите точки от плана на Шри Ланка за преструктуриране на вътрешния дългСнимки: Сушата удря поминъка на фермерите в Шри Ланкакрай на списъка

„Шри Ланка постигна похвален напредък в прилагането на трудни, но така необходими реформи. Тези усилия дават плодове, тъй като икономиката показва колебливи признаци на стабилизиране“, се казва в изявление на МВФ.

„Екипът ще продължи дискусиите си в контекста на първия преглед с цел постигане на споразумение на ниво персонал в близко бъдеще.“


Делегацията на МВФ каза, че въпреки ранните признаци на стабилизация, пълното икономическо възстановяване все още не е осигурено и импулсът на растеж остава слаб.

През последните шест месеца инфлацията в Шри Ланка падна до 1,3 процента през септември, валутата й поскъпна с около 12 процента, а валутните резерви се подобриха.

Но островът се бори да подобри приходите си с допълнителни мерки, които вероятно ще бъдат предприети в предстоящия бюджет в средата на ноември.

Въпреки че мобилизирането на приходите се е подобрило спрямо миналата година, МВФ каза, че се очаква приходите да бъдат под първоначалните прогнози с близо 15 процента до края на годината.

„Въпреки че отчасти се дължи на икономически фактори, тежестта на фискалната корекция би паднала върху публичните разходи, ако нямаше усилия за възстановяване на този дефицит. Това може да отслаби способността на правителството да предоставя основни обществени услуги и да подкопае пътя към устойчивост на дълга“, се казва в изявлението.


Международните облигации на Шри Ланка не бяха трогнати от новината, търгувайки се леко нагоре в сряда. Облигациите все още са в силно затруднена територия, търгувайки се между 46-48 цента за долар, показват данните на Tradeweb.

Глобалният кредитор каза, че Шри Ланка ще трябва да засили данъчната администрация, да премахне данъчните освобождавания и активно да премахне укриването на данъци, за да увеличи приходите и да сигнализира за по-добро управление.

Шри Ланка прие оферти за обмен на местен дълг на стойност около 10 милиарда долара за нови облигации, като направи стъпка към изпълнение на изискванията за преструктуриране на дълга преди прегледа на МВФ.

Шри Ланка също проведе множество кръгове от преговори с притежатели на облигации и двустранни кредитори, включително Япония, Китай и Индия, за да постигне споразумение за преработване на външния си дълг след спиране на изплащанията през май миналата година.

Преструктурирането на дълга на острова също се обсъжда на среща на Института за международни финанси и Парижкия клуб, насрочена за по-късно през деня, според дневния ред, видян от агенция Ройтерс.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР