Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода Северен

...
Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода Северен
Коментари Харесай

Шпигел: Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода Северен поток водят към Украйна

Нови следи в следствието на саботажа на двата газопровода " Северен поток ", свързващ Русия с Германия, водят към Украйна, съобщи Франс прес, като се базира на немското издание " Шпигел ".    

Полицейските следствия се концентрират по-специално върху яхтата " Андромеда ", за която се допуска, че може би е послужила за превозване на експлозивите, употребявани за саботажа през септември 2022 година в Балтийско море. 

Метаданни от имейл, изпратен по време на наемането на яхтата, водели към Украйна, твърди " Шпигел ". Седмичникът също по този начин оповестява за това, че на яхтата са били открити следи от експлозив - октоген, който е бил доста публикуван както на Запад, по този начин и в някогашния източен блок.

На 26 септември 2022 година четири големи теча на газ, предшествани от подводни гърмежи, бяха регистрирани в газопроводите, доставящи основна част от съветския природен газ към Европа. Бързо породиха съмнения, че става дума за офанзива. Те породиха всевъзможни спекулации и хипотези по отношение на това кои са причинителите на тази комплицирана в логистичен проект интервенция, която също така е и свръхчувствителна в дипломатически проект.

Близо шест месеца след тези гърмежи, които засегнаха двата газопровода, отговорността за подводната офанзива си остава тайнственост, макар следствията за незаконно действие, водени в страните от района - Германия, Швеция и Дания

Според една от версиите гореспоменатата яхта е потеглила от Рощок, пристанище в Северна Германия, на 6 септември с екипаж от 6 души на борда, измежду които водолази и доктор. 

В началото на седмицата други немски медии, членове на интернационален проверяващ консорциум, пък изследваха по какъв начин е бил нает плавателният съд, като наемането е било осъществено от полска компания,  която в реалност е била държана от украинци.

Следователи също така изследват диря " в украинските военни среди ", съгласно " Зюддойче цайтунг ", Ар Ен Де и Ве Де Ар. Един от пасажерите в яхтата, който е имал румънски паспорт, се е оказал в действителност украински жител, който в предишното е служил в пехотна част, показват медиите.

Всички тези улики съответстват с оценките на няколко разследващи служби, съгласно които създателите на саботажа би трябвало да се търсят в Украйна, обобщава " Шпигел ".

" Възниква въпросът дали този акт е бил осъществен от отряд командоси, който не е бил следен, или от украинските секрети служби, и в каква степен някои детайли от украински държавен уред са били в течение ", разяснява изданието.

От началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година тези стратегически инфраструктурни обекти (газопроводите " Северен поток " - бел. ред.) бяха в центъра на геополитически напрежения, подклаждани след решението на Москва да прекъсне доставките на газ за Европа като хипотетичен отговор на западните наказания, наложени на Русия.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР