Нови скандални случаи лъснаха в записите от видеонаблюдението на вота

...
Нови скандални случаи лъснаха в записите от видеонаблюдението на вота
Коментари Харесай

Нови фрапиращи изборни измами: Недействителни бюлетини стават валидни

Нови скандални случаи лъснаха в записите от видеонаблюдението на вота в неделя. В секция в Лом членове на комисия задраскват квадратчето " не поддържам никого " в пуснати празни бюлетини и по този начин от недействителни ги трансформират във годни.

Оказва се, че видеонаблюдението изобилства от скандални нарушавания, стига да има кой да изгледа часовете със записи. И през днешния ден продължихме да гледаме и за жалост откриваме изборно закононарушение след изборно закононарушение и то - осъществени умерено пред камерата. Преправянето на празни бюлетини в действителни, било то и с " не поддържам никого " въздейства на резултата.

Така броят нужни гласове за избор на кмет на първи тур с 50 плюс един % от гласувалите се усилва. А " шаренето " - както го нарекоха в една секция по бюлетините за съветници - също не е непознато на комисиите, оповестява Българска национална телевизия.

Секция в Лом. Не виждаме лица, единствено ръце - те държат изборния резултат и решението какво да вършат с пуснатите празни бюлетини.

- На тия празните предлагам да им сложиме за " не подкепям никого ", тъй като ще ни е по-лесно по този начин да ги оформим. Един да надраска у празните квадратчета от горната страна " не поддържам никого ". Така или другояче тия къде нищо не е вписано в тая бюлетина за кмет...
- Разбира се.

Никой не е срещу измамата. Даже започават да си подават откритите празни бюлетини.

- Тука един хикс и не поддържам никой.

Първият хикс е зачертан отвън обсега на камерата, само че идващите ги виждаме ясно.

- Не поддържам никого... що невалидна, тя си е постоянна тая...

Докато трансформират следващата недействителна бюлетина в действителна, се чудят...

- А за какво са пристигнали?
- Еми може да желаят единствено за общински съветници да гласоподават някои.

Престъплението е осъществено - без позор, без срам и е отразено в протокола: 20 гласа " не поддържам никого ".

" Безобразие, с изключение на, че е закононарушение. Тези, които пипат бюлетини, не могат да имат химикали. " Не поддържам никого " е годна бюлетина, за разлика от празната бюлетина, което незабавно трансформира съотношението на подадените годни гласове ", сподели Румяна Дечева - избирателен специалист.

От север - поглеждаме на юг - към село Чучулигово - Петрич. Там комисията брои нереален след нереален глас за общински съветници. Хората всеобщо зачерквали преференция 102 без партия. Илия Вачев, който е претендент за общински консултант от коалиция " Граждани за общината " и е тъкмо под номер 102 ги гледа, престъпва от крайник на крайник и поучава...

- Невалидни.
- Мале, що е бюлетини.
- Леле, леле...
- Е, грехота е, бе, хораааа!
Илия Вачев: Защо не ги разделите всеки да си вземе по партия и тва е.

Комисията се замисля.

Илия Вачев: На всички по едно-две и да напишете.
- Тея, които са празни, в случай че желаете можем да си ги разделим на партии...
Илия Вачев: На всички партии по неколко.
- Мен не ме гледайте.
- И мен не ме гледайте.

Но всеки чака другия.

- Казвайте що да пра`име, аз не мога нищо да кажем.
- Ако попълняме, да попълняме тея, където са без преференции, единствено чисто празните.

Още малко доводи " за " и " срещу " закононарушението.

- Какво има толко да си обединен, кат` че ли главата ке отрежеш на некой? Защо кат` имаш опция да окажеш помощ на това момче, да не окажеш помощ?
- Има запис, има и глас. Всичко има. Това може да те гледат и у чужбина. Не, по този начин както го мислите тук да шаркаме по този начин, целият свят ни гледа.... Ще си извършите проблеми.

Съвестта на председателката надвива и измамата е осуетена.

" Естествено, че няма значение дали има видеонаблюдение. Ти си задължен като ръководител да спазваш законовия ред и да изпълняваш своите отговорности. В последна сметка тези бюлетини са невалидни ", споделя Гергана Георгиева - ръководител на СИК в село Чучулигово.

Днес от обединението, издигнала Илия Вачев, се разграничиха от него.

" Ние не поддържаме такова държание. Това за мен е огромна изненада. Като ние открихме сигнали в държанието на съответния сътрудник малко преди изборния ден и по този начин се разграничичхме още преди самия избирателен ден, като към този момент на изборния ден към този момент съвсем и не комуникирахме ", сподели Константин Качулев - лидер на листата на коалиция " Граждани за общината ".

Справедливостта след опита за машинация: Илия Вачев не е определен за консултант. Отказа да приказва с нашия екип. А специалистите споделят: по селата е по този начин.

" В по-малките обитаеми места - там, където общината е единствен шеф, там, където зависимостите са доста дълбоки, няма по какъв начин членове на секционни комисии да се опълчат против единствения шеф ", разяснява Румяна Дечева.

А какво ли е било преди камерите? Чуваме в секция в Ихтиман...

- Какво ѝ е на тая бюлетина?
- Има инструкции с V или X.
- Добре, какво ти пречи?
- На мене нищо не ми пречи, обаче си има правила.
Припомняме, че двамата членове на секционната комисия в Малорад от случая, който стана прочут като: " Да помогнем на Мартин и баче Цено ", остават в ареста. Това реши през днешния ден Районният съд в Бяла Слатина. Решението може да бъде обжалвано.

Няма арестувани обаче по другия случай, за който ви разказахме нощес - от монтанското село Габровница, където членовете на СИК манипулират резултатите от вота. Прокурорската инспекция по случая не е завършила като ще бъде прегледан целия видеозапис.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР