Нови психофизиологични и психологични изследвания за работещите в йонизираща среда

...
Нови психофизиологични и психологични изследвания за работещите в йонизираща среда
Коментари Харесай

Актуализират психофизиологичните тестове за работещите в йонизираща среда

Нови психофизиологични и психични проучвания за работещите в йонизираща среда оферират от Министерство на здравеопазването в план за Наредба № 11 за здравни правила и условия при работа в среда на йонизиращи лъчения. Изменението е по искане на „ АЕЦ Козлодуй ”, само че визира всички, които реализират действия в нуклеарни уреди, както и инструктори на пълномащабни симулатори и квалифицирани специалисти по радиационна отбрана.

Причината за изменението е, че Методичното напътствие, по което се правят проучванията все още, е остаряло и несъответстващо на регулацията, обвързвана с нуклеарната сигурност.

Според изменението психофизиологични и психични проучвания се правят от психолози, притежаващи висше обучение, с образователно-квалификационна степен „ магистър “ от професионално направление „ Психология “, които са минали образование за провеждането им, включващо осъществяване на проби, интерпретация на резултатите, слагане на съответната оценка и правене на обосновано умозаключение. Срокът на годност на издаденото умозаключение за психофизиологична и психична склонност е 6 месеца.

Изследванията се организират без наличието на трето лице, при заглушени телефони и сложена предупредителна табела от външната страна на вратата единствено в първата половина на деня.  Изследваното лице би трябвало да е отпочинало и в положително физическо и психологично положение, с цел да се обезпечи пълноценното осъществяване на дилемите.

Изследванията включват проби за професионално значимите качества - психофизиологични качества; просветеност, мислене и взимане на решения;  резистентност на стрес; психологични, прочувствени и поведенчески отклонения;  морална и обществена зрялост. Необходимият и задоволителен набор от професионално значими качества, оценени посредством психофизиологично и психично проучване, са дарба за бързи и точни сензомоторни реакции; внимание; краткосрочна памет; дарба за бърза акомодация към смяна в подтекста и ситуацията; абстрактно-логическо мислене, аналитични способности; съответна оценка на динамичния риск и взимане на рационални решения; резистентност на стрес.

Работещите ще бъда оценени и за психологични, прочувствени и поведенчески отклонения, измежду които податливост към физическа експанзия, неприятен надзор над гнева; податливост към опълчване и липса на почит към авторитети; враждебни настройки, проблематични взаимоотношения, неумение за разрешаване на конфликти; манипулативност, ненадеждност, липса на почит към етични правила и организационни правила; демонстративност, нервност, повишена самокритика, податливост към импулсивни дейности и решения; прочувствена лабилност; затвореност, ниска словоохотливост, податливост към самоизолация, неприятни обществени умения; необикновени мисли и прекарвания, знаци за сериозна психологична дезадаптация; съществуване на суицидни хрумвания или намерения; податливост към корист с алкохол или приложимост на опиати.

Сред условията са още морална и обществена зрялост - схващане и съблюдаване на правила и норми; честност; отношение към обири и злоупотреби; устойчива мотивация; преценка на личните възможности; дисциплинираност; почит към другите.

Пълния текст на плана може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР