Нови протести се готвят в Ивицата Газа. След като сблъсъците

...
Нови протести се готвят в Ивицата Газа. След като сблъсъците
Коментари Харесай

8-месечно бебе е сред жертвите на сблъсъците в Газа

Нови митинги се готвят в Ивицата Газа. След като конфликтите в понеделник взеха 55 жертви, във вторник се чака митингите да бъдат също толкоз многочислени.
На днешния ден се навършват 70 години от това, което палестинците назовават "Катастрофата ". През 1948-а хиляди са принудени да изоставят земите и домовете си след основаването на страната Израел. Напрежението се ускорява и от десетките погребения на починали протестиращи, които също са планувани за през днешния ден.
Повече от 2700 палестинци бяха ранени в най-кървавия ден от години насам. Израелската войска откри огън по протестиращите, които замеряха бойците с камъни и се пробваха да пробият огражденията към Газа.
Израел и Съединените щати упрекнаха за насилието групировката "Хамас ", която ръководи Ивицата Газа. От своя страна палестинците дефинираха дейностите на израелците като същинско "клане ".
Междувременно управляващите в Ивицата Газа оповестиха детайлности за починалите в понеделник при палестинските митинги. Според ведомството починалите са 58, от които 57 са убити от израелски огън. Бебе на 8 месеца е умряло, откакто е вдишало сълзотворен газ, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Шестима от умрелите от огнестрелни рани са малолетни. Над 2700 души са ранени, включително 1360 от огнестрелни рани. От ранените 130 са в съществено и в сериозно положение.
От известието на министерството не излиза наяве по какъв начин бебето е било изложено на сълзотворен газ по време на конфликтите по границата на анклава Газа и Израел. Детето бе разпознато като Лейла ал Гандур.
Днес Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира, с цел да разиска събитията от през вчерашния ден по границата и убийството на десетки палестинци, заяви Българска телеграфна агенция. Заседанието е по искане на Кувейт, който предложи план на изказване. Асошиейтед прес се е срещнал с текста на плана на изказване. В него се показва "възмущение и горест " от убийствата и се насочва апел за "независимо и транспарантно следствие ".
В документа се насочва апел към всички страни за въздържаност. Отправя се и апел всички страни да се придържат към резолюцията на Съвета за сигурност, която ги приканва да нямат посолства в оспорвания Ерусалим. Вчера Съединени американски щати откриха преместеното си посолство от Тел Авив в Ерусалим.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР