Нови промени на здравните власти застрашават пациентите с остра бъбречна

...
Нови промени на здравните власти застрашават пациентите с остра бъбречна
Коментари Харесай

Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

Нови промени на здравните управляващи заплашват пациентите с остра бъбречна непълнота и със сърдечни болести. Намалени са фрапантно цените, които здравното министерство заплаща за процедури по бъбречно заместителна терапия, както и цените, които здравната каса дава за медицински произведения за сърдечно-съдови болести, осведомиха Дарик от пациентски организации „ Заедно с теб ”. Така, да вземем за пример, за изкуствено сърце към този момент ще се заплащат не 160 000 лв., както до момента, а 130 000. Откъде ще се набират останалите 30 000 лв. не е ясно, изясняват пациентите, допълвайки, че актуалният екип на министерството „ прави неточност след неточност, единствено и единствено, с цел да си закърпи бюджета ”.

Острата бъбречна непълнота съставлява неочаквана загуба на бъбречните функционалности, зародила в резултат на комплицирани интервенции, изясни Пенка Георгиева, ръководител на организациите:

„ Тя е съпътстващ детайл от тежката хирургия и нормално продължава към три дни. Сега се заплаща за бъбречно заместителна терапия по 740 лв., а в този момент в новата методика за медицински действия за 2018 година от 1 април, само че със задна дата - от 1 януари, излиза цена 227 лв.. По-сложната процедура, която отново касае острата бъбречна непълнота и прочиства кръвта от отрови и други нездравословни субстанции, от 4000 се понижава цената, която ще се реимбурсира от Здравното министерство отново със задна дата - 1040 лв.. Това е за една единствена процедура. Пациентът, по преценка на лекарите, по време на този етап, се нуждае от няколко такива процедури “, уточни Георгиева.

Така се стига до миг, в който съгласно Георгиева пациентът би трябвало да доплаща, само че болничното заведение няма право да го накара да доплаща.

Другият проблем е обвързван с понижаване на парите, планувани за медицински произведения, които здравната каса заплаща.

„ Например изкуственото сърце, което съставлява един орган, който е за пациенти, които изпадат в остра сърдечна непълнота, от 160 000 лв. се понижава на 130 000 лв.. Откъде ще вземат 30 000 лв. тези хора, които така и така не работят, тъй като са в тежко здравословно положение и нямат време да вършат акции и да събират средства, а министърът на опазването на здравето и екипът, с цел да си закърпят те бюджета за 6 месеца и да излязат герои, действително не мислят за бъдещето, за здравето, за живота на нацията, което е извънредно безконтролно. Тоест този екип прави неточност след неточност “, добави още Пенка Георгиева, ръководител на организациите. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР