Нови проблеми с електронните рецепти разкри д-р Гергана Николова пред

...
Нови проблеми с електронните рецепти разкри д-р Гергана Николова пред
Коментари Харесай

Електронните рецепти блокират при лекарства за деца

Нови проблеми с електронните предписания разкри доктор Гергана Николова пред Нова тв. Някои блокирали при медикаменти за деца.

„ Много хубаво нещо е електронната рецепта, само че за предходната година от 40 000 електронни предписания са изпълнени 800. Това трябваше да покаже на здравното министерство, че има някакъв проблем. И вместо да пуснат пилотно примерно в 100 лекарски практики, с цел да проиграят системата, те споделиха, че го вкарват от през днешния ден за на следващия ден навсякъде. Проблемът какъв е? От началото на годината сме издали 37 млн. електронни предписания. Само че се сътвори едно приложение с неразбираеми критерии, което от през днешния ден за на следващия ден лиши доста лекари от правото да изписват медикаменти “, добави тя.

„ Първият проблем е, че ти като доктор в случай че не си лечебно заведение, не можеш да се регистрираш в приложението и да издаваш рецепта “, уточни тя.

„ Уж се борим с недостига на медикаменти и устойчивостта, само че към този момент не може лекаря да изпише антибиотик под избран брой таблетки, колкото е нужно за да вземем за пример 5-дневно лекуване. Сега като се изпише антибиотик, би трябвало да се купи цялата опаковка, блистер единствено не може. По този метод ли борим недостига? И какво става с останалото количество лекарство, което не му е нужно на пациента – ще го даде на съседката, тъй като било работило добре. Това от една страна удря по джоба на пациента и също така фармацевтите към този момент не могат да създадат кремче, мехлемче с антибиотик на пациента, както беше преди, тъй като пациента ще би трябвало да си купи няколко опаковки антибиотик, с цел да му го създадат в аптеката, вместо единствено нужното количество “, добави още доктор Николова.

„ Случва се хората да дойдат в аптеката с рецепта, в която има артикули, които ги няма от месеци на пазара. Така че механически би трябвало да се почисти листата и номенклатурите, с цел да може лекаря да изпише това лекарство “, което е налично в мрежата, разяснява Маргарита Грозданова от Българския фармацевтичен съюз.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР