Нови правила за по-добра защита на потребителите, когато пазаруват в интернет, в

...
Нови правила за по-добра защита на потребителите, когато пазаруват в интернет, в
Коментари Харесай

Европейският парламент увеличава правата на потребителите онлайн и офлайн

Нови правила за по-добра отбрана на потребителите, когато пазарят в интернет, в традиционен магазин, както и когато изтелгят музика или игри, бяха утвърдени от Парламента във вторник.

Новите законодателни актове на ЕС за цифровото наличие и продажбите на артикули  хармонизират главните договорни права, като средствата за правна защита на потребителите и методите за прилагането им. Те са част от тактиката за обединен дигитален пазар, която има за цел да обезпечи по-добър достъп на потребителите и предприятията до онлайн артикули и услуги в Европа.

По-добра отбрана при евакуиране на музика, видеоклипове, приложения

Според новоприетите правила за „ цифрово наличие “ в рамките на ЕС, хората, които купуват или изтеглят музика, приложения, игри, употребяват облачни услуги или платформи за обществени медии, ще бъдат по-добре предпазени, когато търговецът не успее да даде наличието или услугата или даде дефектни такива. Тези права за отбрана на потребителите ще се ползват по идентичен начин по отношение на потребителите, които предоставят свои данни в подмяна на получаване на такова наличие или услуга, както и на консуматори, които заплащат за него.

Текстът планува, че в случай че не е допустимо да се дефинира дефектното цифрово наличие или услуга в рационален интервал от време, потребителят има право на понижение на цената или цялостно възобновяване на сумата в границите на 14 дни. Ако се появи недостатък в границите на една година от датата на доставката, се допуска, че той към този момент е съществувал и не се налагапотребителят да го потвърждава (обръщане на доказателствената тежест). За постоянни редовнидоставки, тежестта на доказване се носи от търговеца в границите на контракта.

Гаранционният период за еднократни доставки не може да бъде по-кратък от две години. Запостоянни редовни доставки тя следва да се прилага по време на целия срок на контракта.

За повече информация вижте прессъобщението и одобрения текст (598 гласа " за "  срещу 34 " срещу ", с 26 въздържали се).

При покупка на продукт онлайн или офлайн

Директивата по отношение на продажбите на артикули се ползва както за онлайн, по този начин и за офлайн директни продажби, например при покупката на домакински апарат, играчка или компютър посредством интернет или в традиционен магазин.

Търговецът носи отговорност, в случай че в границите на две години от момента, в който потребителят е получил продукта, се появи недостатък. Държавите членки имат право да вкарат или да запазят по-дълъг гаранционен период в своите национални закони, с цел да запазят същото равнище на отбрана на потребителите, към този момент съществуващо в съответните страни. Срокът за превръщане на тежестта на доказване ще бъде една година в интерес на потребителите. Държавите-членки имат право да удължат този период до две години.

Стоките с вградени цифрови детайли (например „ интелигентни “ хладилници, смарт телефони и тв приемници или смарт часовници) също са обхванати от тази инструкция. Потребителите, които купуват тези артикули, ще имат право да получат нужните актуализации на цифровите детайли по време на „ интервал от време, който потребителят може рационално да чака “, въз основа на типа и предназначението на стоките и цифровите детайли.

За повече информация вижте прессъобщениeто и  одобрения текст (629 гласа " за " против 29 " срещу ", с 6 въздържали се).

Следващи стъпки

Двете наставления ще бъдат показани за публично утвърждение от Съвета на министрите на Европейски Съюз. Те ще влязат в действие 20 дни след публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз и ще би трябвало да бъдат приложени от държавите-членки най-късно две години и половина по-късно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР