Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни

...
Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни
Коментари Харесай

Европарламентът одобри по-строги правила за биохраните

Нови правила, които да подсигуряват, че единствено висококачествени биологични храни се продават в Европейски Съюз, и които да усилят биологичното произвеждане, бяха признати от Европейския парламент в четвъртък.

Евродепутатите утвърдиха новата европейска правна рамка за производството и етикетирането на биологични храни, контрактувана от договарящия екип на Европарламента и министрите на Европейски Съюз на 28 юни 2017 година Правилата бяха утвърдени с 466 гласа " за ", 124 гласа " срещу " и 50 гласа " въздържал се ".

Ето главните детайли:

Гарантиране на високо качество

Стриктни инспекции, учредени на рисковете, ще се правят по цялата верига на доставки. Благодарение на настояването на Европарламента инспекциите ще се правят на място и за всички оператори най-малко един път годишно или един път на всеки две години, в случай че не са открити нарушавания през последните три години.

Вносът ще би трябвало да се преценява със стандартите на Европейски Съюз. Сегашните правила за равностойност, изискващи страните отвън Европейски Съюз да се преценяват с сходни, само че не идентични стандарти, ще бъдат последователно анулирани през идващите пет години.

Увеличаване на биологичното произвеждане

Увеличаване на предлагането на семена и животни, отглеждани по биологичен метод в отговор на потребностите на производителите, разрастващи биологично земеделие – срокът на деяние на изключенията, позволяващи използването на стандартни семена и животни в биологичното произвеждане, би трябвало да изтече през 2035 година

Смесени стопанства за поощряване на прекосяването към биологично произвеждане – стопанствата, произвеждащи по едно и също време стандартни и биологични храни, ще бъдат разрешени, в случай че двете действия на стопанството са ясно и дейно разграничени.

По-лесно узаконяване за дребните производители – груповото узаконяване ще спести време и пари на дребните производители при прекосяването към биологично произвеждане.

Избягване на замърсяването

Превантивни ограничения – земеделските производители и другите участници във веригата на доставки на храни ще би трябвало да ползват нови ограничения, с цел да избегнат замърсяване. При съмнения за съществуването на забранен пестицид или тор крайният артикул не би трябвало да носи етикет " био " до момента в който не бъде осъществено в допълнение следствие. Ако замърсяването е съзнателно или производителят не е въвел нужните защитни ограничения, продуктът ще загуби своя биологичен статут.

Държавите членки, които сега ползват възможни равнища за неразрешени субстанции в биологичните храни, да вземем за пример пестициди, могат да не престават да го вършат, в случай че дават достъп до своя пазар на биологични артикули от други страни членки, отговарящи на условията на Европейски Съюз.

Четири години след влизането на регламента в действие Европейската комисия ще рапортува за това до какъв брой са ефикасни разпоредбите на Европейски Съюз против замърсяването и националните възможни равнища и в случай че е належащо, ще показа нов план за хармонизирането им.

Договореният текст към момента би трябвало да бъде публично утвърден от Съвета на министрите на Европейски Съюз преди да влезе в действие. Ще бъде прибавен от 1 януари 2021 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР