Нови планове за финансова подкрепа на фирмите и домакинствата одобри

...
Нови планове за финансова подкрепа на фирмите и домакинствата одобри
Коментари Харесай

Без бюджет Кипър търси начини за финансова подкрепа на фирми и домакинства

Нови проекти за финансова поддръжка на компаниите и семействата утвърди държавното управление на Кипър. Мерките са поради прекъсването на работата на доста предприятия в започващия на следващия ден триседмичен локдаун в страната. Проблем обаче е, че Кипър няма признат бюджет за 2021 година

Програми за подкрепяне на заетостта и за субсидиране на разноските за заплати на изцяло затворените компании и тези със мощно намалял оборот показва през днешния ден общественият министър Зета Емилианиду. Финансовият министър Константинос Петридис ще разгласи ограничения за директна поддръжка на компаниите и самонаетите за покриване на техните оперативни разноски.

Редица сходни схеми работят от март предходната година до момента.

С оповестената през вчерашния ден национална карантина в действие от 10 до 31 януари се стопира работата на всички търговски предприятия (с изключение на магазините за хранителни артикули, здравни услуги и други съществени дейности), а също молове, универсални магазини, заведения за хранене и доста други обекти.

Проблемът е, че Кипър е без признат бюджет за 2021 година - планът му бе отритнат от Народното събрание през декември. Така държавното управление е мощно лимитирано в разноските, които може да прави през януари - единствено в рамката на миналогодишната сума на месеца и единствено за детайли, включени в бюджета предходната година. Програмите за подкрепяне са спомагателни, отвън позволените заплащания.

На среща през вчерашния ден с водачите на парламентарно показаните партии президентът Никос Анастасиадис ги прикани да одобряват ревизирания вид на бюджета, защото „ страната не би трябвало да се оставя да рухне в разгара на пандемия”.

Очаква се новият проектобюджет, с допълнения от опозиционните партии, да бъде разискван от Народното събрание на 18 януари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР