Нови огнища на птичи грип откриха ветеринарите в Пловдивско и

...
Нови огнища на птичи грип откриха ветеринарите в Пловдивско и
Коментари Харесай

Откриха нови огнища на птичи грип в Пловдивско и Хасковско

Нови огнища на птичи грип откриха ветеринарите в Пловдивско и в Хасковско. Засегнати са 39 000 кокошки-носачки,които ще бъдат умъртвени. „ Няма заплаха за хората “, удостовери за Дарик началникът на отдел „ Хуманно отношение към животните “ в Българската организация по сигурност на храните доктор Александра Митева. Унищожените птици ще бъдат загробени, според условията за недопускане на разпространението на болестта. Ще бъде направена и стерилизация на пространствата, където са отглеждани кокошките, а притежателите ще бъдат обезщетени.

Ветеринарните управляващи към този момент работят по новите огнища на птичи грип у нас.

„ Към този стадий общо от началото на годината до ден сегашен огнищата на инфлуенца са 21. Последните 2 огнища бяха установени през вчерашния ден в Хасково и Пловдив. Като в Пловдив се касае за плантация за кокошки-носачки, а в Хасково е за патици за угояване. Няма риск за индивида. Специално за фермата за кокошки-носачки яйцата за консумация са възбранени. Там от 26 октомври не е имало излизане на яйца към комерсиална мрежа. Проверено е, няма излизане. Така че риск за консуматора няма “, изясни за Дарик доктор Александра Митева.

Определена е 3-километрова защитна зона, в която влизат три селата от община Садово. В следената 10-километрова зона пък влизат села 8 обитаеми места. В тези зони се не разрешава търговията с птици и яйца за разплод.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР