Нови над 3 тона опасни пестициди в складове без покрив

...
Нови над 3 тона опасни пестициди в складове без покрив
Коментари Харесай

Нови 3 тона опасни пестициди в складове без покрив

Нови над 3 тона рискови пестициди в хранилища без покрив са открити в остаряла постройка на Трудово-кооперативно земеделско стопанство в старозагорско. Химикалите са събрани от няколко села преди над 30 години. Количествата са открити от екоминистерството по предоставената от Върховна административна прокуратура (ВАП) инспекция за погрешно съхранявани препарати на територията на цялата страна, а в четвъртък бяха показани и на публицисти.

Складовете се намират в землището на село Яворово. Единият от тях е с полуразрушени стени и без покрив и в него по данни на Министерство на околната среда и водите се съхраняват 2 тона негодни пестициди. Другият също е порутен като в него са оставени 1 звук и 25 л пестициди с изминал период на валидност. И двата склада са необозначени (няма знак за опасност) и са неохраняеми. Препаратите в тях са елементарно налични и това основава риск от замърсяване.

" Пестицидите са навън, достъпът е вероятен от всеки, както сами успяхте да се убедите ", сподели пред публицисти в с. Яворово зам.- основният прокурор при ВАП Десислава Пиронева. Тя напомни, че по предписание на ВАП още при започване на месец август са открити всички места, за които досега има данни за съществуване на рискови субстанции.

" Направи се бърз разбор с оглед степента на риск от най-съществено засягане на човешкото здраве, за отравяне на почвата или риск от попадане във водоизточници. Във всички случаи, в случай че в границите на нашата работа установяваме данни за осъществено закононарушение, ще сезираме съответната способена прокуратура ", добави тя.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери, че се прави всичко допустимо оптимално бързо и в границите на одобрения от Министерския съвет за тази година бюджет, негодните за приложимост препарати за растителна отбрана да се преработят и да бъдат изнесени в чужбина. Наличният запас е 10 млн. лева, като се чака пестицидите да се изгарят във Франция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР