Нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш, предлага министъра

...
Нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш, предлага министъра
Коментари Харесай

Христо Проданов: Обмисляме и регионални мерки за бранша


Нови ограничения на районно равнище за туристическия отрасъл, предлага министъра на туризма Христо Проданов.

" Аз не мога да укори хората, че стачкуват. Много е значимо каква е гледната точка. Хиляди хора там изкарват прехраната си, за тях е значимо и не може непрекъснато те да бъдат отваряни и затваряни ", разяснява Христо Проданов.

Затварянето на заведенията в Смолян няма да докара до предстоящите ограничения, разгласи министърът пред Българска национална телевизия.

По думите му, вирусът не става по-активен след 10 часа вечерта.

" Когато имаме районни забрани, не важат ограниченията за подкрепяне на равнище страна. Затова ще помислим някакъв вид районно подкрепяне ", сподели още Проданов.

Министерството ще продължи с обезщетенията за сектора и през тази година, увери министърът.

" Полагаме всички старания, това което зависи от нас, да се случи по най-бързия метод ", сподели той.

Около 2300 са получили първия транш на обезщетения от 30 млн. лв.. Предвидени са още 36 млн. лв., за които ще може да се кандидатства.

Договорена е и кредитна линия от ББР, която да е в помощ на компаниите от сектора. Средствата заделени по тази линия е 60 млн. лв.. За хотелиерите гратисния интервал за заплащане ще бъде 18 месеца, увери министърът.

Два са главните проблеми пред сектора сега - неналичието на фрагменти и високата цена на електрическата енергия, демонстрират данните на туристическото министерство.

" Почти сигурно ще се наложи импорт на фрагменти, нямаме да имаме различен избор още това лято. Някои хотели се притесняват, че могат да не отворят идващия сезон точно поради неналичието на фрагменти, а не поради коронавирус ", изясни Проданов.

Той разгласи още, че министерството обмисля и ограничения за поощряване да се приготвят повече фрагменти за туризма у нас.

Министерството на туризма води диалози с известни български персони, които да са рекламни лица пред света на страната ни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР