Нови изследвания показват, че храненето след 8 часа вечерта не

...
Нови изследвания показват, че храненето след 8 часа вечерта не
Коментари Харесай

Късна вечеря след 20:00? Няма опасност да напълнеете!

Нови проучвания демонстрират, че храненето след 8 часа вечерта не предизвиква повишаване на килограмите. Изследователите от Кралския лицей в Лондон са открили, че няма значима връзка сред яденето на вечерята след 20.00 часа и наднорменото тегло при децата.

Предишни доказателства допускаха, че времето на приемане на храната може да има доста влияние върху цикадните ритми (т.е. върху вътрешния всекидневен часовник на тялото). Това, от своя страна, може да повлияе на метаболитните процеси в организма, което да докара до нараснал риск от наднормено тегло.

Доказателствата от изследвания при децата са лимитирани. Затова учените от колежа са решили да открият дали времето на детската вечеря е обвързвано със затлъстяването. В ново проучване учените са следили навиците на 1620 деца, от които 768 на възраст от 4 до 10 години и 852 на възраст от 11 до 18 години.

Проучването е национално, а събраната годишна информация е от хранителни дневници, в които децата и родителите записвали какво и по кое време е яло детето за интервал от 4 дни. Събрани са и измерванията на растежа и тежестта, които са употребявани за пресмятане на телесния показател на децата. Статистическият разбор на данните посочил, че рискът от затлъстяване и наднормено тегло не е по-голям при тези, които вечерят сред 20 и 22 часа, спрямо тези, които се хранят сред 14 и 20 часа, и при двете изследвани възрастови групи.

Водещият създател на проучването доктор Герда Пот споделя, че резултатите от него са изненадващи, тъй като е очаквала да се откри връзка сред яденето по-късно и затлъстяването, а това не е станало. Резултатите може да се дължат на ограничавания брой деца в групата, които се хранят след 20 часа.

Проучването също не е намерило никакви основни разлики в среднодневните енергийни стойности на банкет при тези, които ядат преди 8 вечерта, спрямо тези, които вечерят по-късно. Установено е, че делът на протеините е по-висок при момчетата сред 4 и 10 години, които се хранят по-късно.

 Късна вечеря

При девойките сред 11 и 18 години има разлика в приема на въглехидрати като тези, които ядат по-късно, употребяват по-малко въглехидрати като част от дневния си банкет. Тези разлики не разрешават да се създадат огромни заключения по отношение на качеството на храненията.

Все отново изследването има някои дефекти, като опцията от неточно попълнени дневници и обстоятелството, че създателите не са разгледали фактори като пропускането на закуската, физическата интензивност и продължителността на съня., които може да доведат до оборване на данните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР