Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка

...
Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка
Коментари Харесай

Нови заплахи онлайн се опитват да повлияят на европейските избори, се казва в доклад

Нови играчи онлайн се възползват от неналичието на нормативна рамка в интернет, с цел да въздействат върху почналите избори за Европейски парламент, се споделя в нов отчет, който обръща внимание на популистките партии и " кибермилициите ", съобщи Агенция Франс Прес.

Преди вота, който протича от четвъртък до неделя в Европейски Съюз, Институтът за стратегически разговор (ИСД) изследва обстановката във Англия, Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия. " Нови играчи се възползват от неналичието на нормативна рамка в интернет. Те неведнъж поддържат враждебни страни като Русия или пък американски лобита, само че също по този начин основават свои паневропейски акции ", написа в оповестения през вчерашния ден отчет. " Популистки политически партии, крайнодесни кибермилиции и религиозни групи възприемат тактики, които нормално се употребяват от страните ", споделя лондонският мозъчен концерн.

Приписваните на Русия намеси онлайн по време на президентските избори в Съединени американски щати от 2016 година може да са въодушевили европейски играчи, които " са заимствали методите на (руския президент Владимир) Путин и употребяват автоматизирани подправени сметки в Twitter за по-широко разпространяване на посланията си и атакуване на съперниците си ", се споделя в отчета.

Все още обаче е мъчно да се откри дали има директна връзка с политически партии. В Испания Институтът за стратегически разговор е разкрил " координирана мрежа от сметки в Twitter за разпространение на антиислямски хаштагове и увеличение на поддръжката за крайнодясната партия Вокс ". Вокс обаче отхвърля да е обвързвана с тези сметки.

Във Англия стратегиите за автоматизирано публикуване (ботове) също са обвинени, че са обслужили в Twitter акцията на множеството огромни партии, само че най-вече от тях наподобява се е възползвала Партията на Брекзита. В Полша Институтът счита, че е разкрил " координирана мрежа от страници, сметки и групи във Фейсбук в поддръжка на националистичната партия " Конфедерация " и по-широко разпространяване на антисемитско и прокремълско наличие.

Американската Неправителствени организации " Авааз " алармира за 23 италиански страници с общо над 2,46 милиона клиенти, които разпространявали " погрешни информации и наличие, целящо да провокира разделения ", по-специално за миграцията, имунизациите и антисемитизма.

В Германия крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " е била свръхактивна в дебатите във Фейсбук в интервала на акцията за европейските избори. ИСД оповестява и за проведени взаимни офанзиви против професионални медии в Германия и Франция.

Според мозъчния концерн европейските избори от 2019 година се характеризират с послания на ненавист в интернет. Идентифицирани са 365 страници, сметки и групи във Фейсбук, над 1350 акаунта в Twitter и над 100 клипа в YouTube, които съдържат послания на ненавист, дезинформация или радикални изявления. Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР