Нови формуляри за преизчисляване на пенсии и за прехвърляне на

...
Нови формуляри за преизчисляване на пенсии и за прехвърляне на
Коментари Харесай

НОИ с нови формуляри за преизчисляване и прехвърляне на пенсиите

Нови формуляри за преизчисляване на пенсии и за прекачване на средствата във фонд  " Пенсии " пуска Националният застрахователен институт от 1 януари 2021 година Национален осигурителен институт публикува образците им в последния ден на 2020 година

С Преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година се дава право на лицата, на които е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст с начална дата до 31.12.2020 година включително с понижен самостоятелен коефициент според член 70, алинея 10 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), да изискат в период до 30.06.2021 година включително преизчисляването й без понижение на самостоятелния коефициент, като дружно с това заявят прехвърлянето на средствата от самостоятелната си партида в повсеместен пенсионен фонд към фонд " Пенсии " /фонд " Пенсии за лицата по член 69 " на държавното публично обезпечаване.

Лицата от посочената категория могат да упражнят правото си за преизчисляване на пенсията им за застрахователен стаж и възраст без понижение на самостоятелния коефициент като в период от 1.01.2021 година до 30.06.2021 година включително подадат в териториалното отделение на Националния застрахователен институт (НОИ), което изплаща пенсията, по едно и също време две заявки по мостри, които са одобрени от шефа на Национален осигурителен институт:

1. Образец УП-27 - Заявление за преизчисляване на пенсия за застрахователен стаж и възраст, отпусната с понижен самостоятелен коефициент според член 70, алинея 10 от Кодекса за обществено осигуряване;

2. Образец УП-27.1 - Заявление за прекачване на насъбрани средства по самостоятелна партида в повсеместен пенсионен фонд във фонд „ Пенсии “/фонд „ Пенсии за лицата по член 69 “ на държавното публично обезпечаване. Същото е адресирано до пенсионноосигурителното сдружение, ръководещо фонда, в който лицето е обезпечено.

Всяко от заявките се подава персонално или от упълномощено с нотариално заверено пълномощие лице.

От 1 януари 2021 година е променена наредбата на член 102 от Кодекса за обществено обезпечаване, като се регламентират два метода на преизчисляване на пенсиите, свързани с трудовата активност на лицата. 

Първото е служебно преизчисляване на пенсиите , свързани с трудова активност по член 102, алинея 1, т. 1 и алинея 2 от КСО, с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането, надлежно – след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване на пенсиите, работещите пенсионери не подават заявки в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, като преизчисляването ще се реализира от 1 април на съответната година.

Второто е годишно преизчисляване на пенсиите по член 102, алинея 1, т. 2 и алинея 3 и 4 от КСО с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване лицата следва да подадат заявление обр. УП-28. Преизчисляването се прави годишно от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката. В случай че преизчисляването с наличните данни за добития застрахователен стаж и застрахователен приход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се дефинира единствено въз основа на данните за осигурителния стаж.

Посочените мостри на заявки може да се изтеглят и разпечатат от интернет страницата на Национален осигурителен институт - графа “За потребителя ”/раздел “Формуляри ”/ подраздел “ ”. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР