Нови електромобили се очаква да тръгнат по улиците на Пловдив

...
Нови електромобили се очаква да тръгнат по улиците на Пловдив
Коментари Харесай

Нови електробуси в градския транспорт в Пловдив, ако се отворят плащанията по ПВУ

Нови електрически автомобили се чака да тръгнат по улиците на Пловдив откакто бъдат отворени новите европрограми. От общинското дружество " Екобус ", което беше основано тъкмо с тази цел преди няколко месеца, към този момент тестват возила от разнообразни производители, които покриват най-високите стандарти за екологичност.

Лошата организация на градския превоз в Пловдив поради множеството поправки в съвсем всички квартали на града, отхвърлят от ден на ден хора да употребяват публичната услуга. Пловдивчани са принудени да се качват на персоналните си коли, тъй като друга опция не им се предлага.

С решение на общинския съвет беше гласувано да бъде пусната нова автобусна линия, по която ще се движат единствено електробуси. Планирана е и втора такава.

" Със основаването на двете линии " Екобус " влиза като равнопоставен състезател с частните сдружения, през 2026 година изтича един от договорите. Тогава може общината да разпореди тези линии на личния си оператор ", счита Тодор Чонов – зам.-кмет на Пловдив.

По новите линии ще се движат единствено електрически рейсове, които ще са от най-ново потомство, дълги по 12 метра и с задоволително места за пътуващите.

" Автобусът е оборудван с най-голяма батерия, която осигурава да 480 км пробег при идеални условия. Снабден е с рампа за трудноподвижни лица, изцяло климатизиран ", споделя Николай Живков – представител на компания производител.

Дали обаче новите линии ще редуцират трафика в Пловдив, който се слави като един от градовете с най-мръсен въздух, няма гаранции.

Пред реализацията на общинските проекти има и една огромна незнайна. Те ще бъдат осъществени едвам тогава, когато бъде допустимо кандидатстването по европейските стратегии или когато България получи следващотото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

Мариела Хубинова/Стоян Атанасов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР