Новата зала “Арена Бургас на практика не може да се

...
Новата зала “Арена Бургас на практика не може да се
Коментари Харесай

Заради проблеми с оборудването: Арена Бургас не може да приема спортни събития

Новата зала “Арена Бургас ” на процедура не може да се употребява за спортни събития, стана ясно от отговор на Министерството на младежта и спорта (ММС) до народния представител Антоанета Цонева. 

ММС е упълномощило одит, който да откри какво спортно съоръжение е доставено и дали то е годно за осъществяване на тренировки и надпревари, и резултатите са отчайващи. Той демонстрира, че все още залата в Бургас може безпроблемно да семейства само надпревари по спортна гимнастика. 

“Залата в Бургас се оказва един фон. Освен че беше издигната след години на закъснение и непрестанно увеличаващи се милиони левове, в този момент става ясно, че оборудването за главната активност - спортни прояви, е или неуместно или даже неразбираемо в какво положение, тъй като стои запечатано в сандъци и кашони ”, съобщи депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България ”. 

Още при откриването на залата от президента Румен Радев и служебния състезателен министър Весела Лечева предишното лято стана ясно, че за мачовете на баскетболния Черноморец от плейофите на шампионата се употребяват старите кошове от зала ”Бойчо Брънзов ”. Според формалната версия - за шанс. 

Одитът на оборудването демонстрира, че залата все още не може да приема надпревари нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма.

Одитът регистрира, че направените при поръчката механически спецификации са непълни или неточни, заради което част от доставеното съоръжение не може да се употребява за интернационалните надпревари. “Констатирани са пропуски в подписания контракт по отношение на неговия обсег и критерии за избор на спортно съоръжение. Пропуските оказват отрицателно въздействие върху резултатите от осъществяването на контракта за доставка на спортно съоръжение ”, се споделя в одита на ММС.

Договорът за доставка на съоръжение е изпълнен по документи, а оборудването е признато без забележки. Одитният екип обаче е открил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена официално. Няма разопаковане, обзор и първи монтаж и по този начин не е спазено изискването за дефинитивно заплащане. Въпреки това, съгласно отчета, към 15 юни 2023 година цялата контрактувана сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите излизат със мнение, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е належащо в допълнение съоръжение. А залата беше издигната, с цел да се организират атлетически надпревари на закрито и България още веднъж е претендент за европейско състезание в зала през 2029 година

За волейбол – съгласно специалистите на БФВ настилката не разрешава осъществяване на надпревари на европейско и международно равнище. Самата зала не разрешава никакви волейболни срещи, тъй като бетонът не е разпробит, не са инсталирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика – настилката липсва, което значи, че няма писта и не може да се организира нито тренировки, нито надпревари. Оборудването за електронно премерване на резултатите, които сами по себе си костваха смущаващо доста, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване.     

За баскетбол – кошовете не дават отговор за условията даже за мачовете от държавното състезание по баскетбол, което стана ясно още при откриването й. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в остарялата си зала.

Отделно в одита се споделя, че подът на залата е неравномерен, заради което монтирането на съоръжение може да докара до неговото дефектиране. Затова е належащо да се подхващат дейности за изравняването му. 

“Преди това е належащо строителят да в профил установените дефекти и да обезпечи нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, надлежно до неспазване на условията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на потребностите на спорта ”, се споделя в коментар на изпълнителния шеф на “Академика 2011 ” по констатациите на отчета.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР