Новата власт връща ролята на държавата, подема борба с монополите

...
Новата власт връща ролята на държавата, подема борба с монополите
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството връща ролята на социалната държава

Новата власт връща ролята на страната, подема битка с монополите и пази обществената страна - такива са и вижданията на Българска социалистическа партия от години, които в този момент се осъществят. Ние сме общественият дирек в държавното управление и държим на обществения вектор. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в предаването " Денят стартира " с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Според нея посредством плануваното нарастване на обществените заплащания в бюджета държавното управление демонстрира, че стартира радикално нова политика, с която се връща ролята на обществената страна. " Знам, че това не е всичко, което хората чакат. Не можем с магическа пръчка да решим всички проблеми, само че това са първи стъпки, които демонстрират че има смяна в същността на политиката ", добави тя.

Натрупаха се няколко рецесии - здравна, икономическа, обществена, има отворени доста обществени въпроси и по тази причина в държавното управление имаме стратегия от ограничения за справяне с тях, проучва обстановката Нинова. Предприетите ограничения демонстрират воля за решение на тези рецесии, уточни тя и посочи, че в бюджета са заложени доста нови оферти. Цените, обедняването и приходите - това са действителните проблеми на хората и всичко, което показах, е грижа точно за тях, акцентира Нинова.

По нейните думи в бюджета за 2022 година е планувано двойно увеличение на финансовите вложения, на ролята на страната в стопанската система - от 2,9% от Брутният вътрешен продукт на 5,8%. Тя уточни, че тези вложения отиват целево за обществени действия. " Най-накрая

ще имаме безвъзмездни детски градини и ясли

Ще има отплата на родители, които не могат да намерят места в детски градини и ясли. Освен това - 70 млн. лева вложения в строителство на нови детски градини и ясли. Това, с изключение на обществена политика, е детайл от нашата политика, който въздейства на ужасната демографска злополука. Друго, което за нас като партия е значимо в това държавно управление и отстоявахме - дребните общински лечебни заведения в отдалечените места да бъдат предпазени, в този момент стартира да се случва. Предвидено е финансиране за такива лечебни заведения отвън финансирането на здравната каса ", означи Корнелия Нинова.

Относно бюджета за 2022 година вицепремиерът изясни, че държавното управление демонстрира ясна воля за справяне с рецесиите. Тя подсети, че е планувано нарастване на финансовите вложения на общините с 30%. Това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток, поради който доста обитаеми места вкараха режим на уличното осветяване или промени в градския превоз.

" Работниците са също наш приоритет, тъй като сме декларирали, че ще сме общественият дирек в държавното управление. Увеличава се минималната работна заплата, усилва се компенсацията, в случай че изпаднеш и станеш незает от 12 на 18 лева дневно, ваучерите за храна на служащите - от 80 на 200 лева, като с тях ще могат да си заплащат и комунални услуги. Предвиждаме неплатеният отпуск, който хората бяха принудени да си вземат поради КОВИД-кризата, да се регистрира като трудов стаж ", сподели още Корнелия Нинова. За младежите тя уточни нарастването на втората година на майчинството от 650 на 710 лева, както и се усилва помощта за развъждане на дете - на едно дете 10 лева, на две - 20 лева, на три - 30 лева

" Радвам се, че мога да обясня за борбата с мобилните оператори, тъй като доста хора ми пишат: " Вие обещахте да не се подвигат цените, пък вижте какво става ", сподели Нинова. Мобилните оператори желаеха да вдигнат цените двойно - за 2020 и 2021 година със задна дата. Това е нелегално.

" Затова ние го спряхме, издадох заповед, съдът я почете и спряхме това нарастване. Но мобилните оператори имат право по договорите, които са подписали с клиентите си, да усилят цените веднъж единствено за 2021 година ", изясни Нинова и уточни, че в този момент сметките са обновени единствено един път с инфлационния показател, каквото право имат операторите по договорите с клиентите.

" Захванахме

огромна борба и с колекторските компании

За първи път написахме закон за колекторските компании и през февруари той ще влезе в Народното събрание ", акцентира вицепремиерът. Нинова изясни, че в този момент всевъзможни хора и компании вървят по села и градове, тормозят народа и упражняват душевен и физически напън:

" Ако имаш да даваш 10 лева, начисляват ти безумни такси и лихви, имаш да даваш 460 лева ", уточни Нинова.

По нейните думи в този закон всичко е контролирано. Първо, ще има указател на тези компании. Второ, ще могат да го вършат единствено компании с капитал най-малко 500 хиляди лева Трето, тези компании имат ограничаване в активността - кога могат да търсят длъжника; по какъв метод могат да търсят вземането; длъжникът би трябвало да е авансово осведомен от кредитора; могат да създадат писмени възражения, а щом длъжникът направи документално несъгласие - производството стопира.

" Изключително сериозна борба ни следва. В този бранш се въртят 4 милиарда лева Това няма да мине елементарно и няма да мине безнаказано. Но ние сме подготвени тази борба и ще я водим до дъно в името на отбрана на потребителя. Потребителската тематика става приоритет в работата на Министерството на стопанската система и промишлеността ", безапелационна бе министър Нинова. И добави: " Досега всички бяха оставени на произвол - няма страна, няма отбрана. Е, към този момент има! "

Корнелия Нинова реагира на думите на вицепрезидента Илияна Йотова отпреди седмица, че държавното управление, в случай че не се оправи след 100 дни, ще си върви и ще отиваме отново на избори.

" Госпожа Йотова си разреши да каже: " Имате 100 дни и по-късно може би отиваме на избори. " Нито е в пълномощията на президентската институция, нито е и морално да се слагат такива условия пред държавното управление. Този парламент е определен от народа, това държавно управление е излъчено от този парламент и в България има разделяне на управляващите. Нека има разногласия сред институциите, само че в границите на разделянето ", съобщи Нинова.

Вицепремиерът и водач на социалистическата партия акцентира, че

сред нея и президента Румен Радев няма напрежение

" Поздравих президента Радев за встъпването му в служба. Няма напрежение и секване на точки сред нас. Съсредоточени сме сега напълно в работата на изпълнителната власт. Имаме доста проблеми в действителния живот, които би трябвало да решаваме. Правителството би трябвало да взема решение тези въпроси, тъй като президентската институция просто няма такива пълномощия ", означи тя. По думите й президентът доста прецизно упражнява пълномощията си през годините.

" Държавният глава може да наложи несъгласие на даден закон на ръководещите, в случай че сметне, че не са прави. Това не е детска градина, няма защо да се сърдим ", съобщи Нинова.

" Калоян Методиев е шеф на моя кабинет, тъй като има качества, работата в министерството е голяма и нуждая се тъкмо от подобен човек като него ", отговори Корнелия Нинова на мненията, че е назначила Методиев - един от най-големите критици на президента, с цел да покаже, че се опълчва на президента.

" Чувам непрекъснато клишето, че има потребност от нова лява партия. Всеки има право на прави партия, само че, попитайте ги, какво схващат под ново ляво? Всички опити за такива сякаш огромни леви партии представляваха прекопирване на програмата на Българска социалистическа партия. Но

копието постоянно е по-слабо от оригинала,

съобщи Корнелия Нинова. По нейните думи е политически абсурд, че пет години с 80 депутата Българска социалистическа партия не е съумяла да се пребори с ГЕРБ за значимите обществени политика, а в този момент, с 26 депутата, за един месец е съумяла да сложи началото на стопански постоянна и обществена страна.

Във вътрешнопартиен проект водачът на социалистите сподели: " Струва ми се, че тези " приятели ", които в този момент напущат и се декларират за нов ляв план, не можаха да одобряват резултата от директния избор. Още от този момент стартира това. Прекият избор е огромно достижение на Българска социалистическа партия - съвременно, европейско и демократично е членовете да избират ръководителя. От гласувалите тогава 80% ме избраха. Няма подобен резултат в различен избор. Тези хора не можаха да го одобряват, не почетоха избора на членовете на партията и започнаха едно непрекъснато саботиране на управлението. Сега на конгреса 416 делегати не одобриха оставката ми, против 160, които я желаеха. Отново не одобриха и този резултат. Винаги съм била отворена да слушам друго мнение и рецензии, само че нито една рецензия във връзка с политиката на Българска социалистическа партия не чух ", сподели Нинова.

" Това не е борба за хрумвания, а персонална борба против мен. Защото започнах промяната в Българска социалистическа партия преди години, тъй като ограничих мандатите на депутатите до три броя, тъй като вкарах директния избор и им лиших опцията 5-6 индивида да се съберат на конгреса и да си сложат сламен човек отпред. Защото им споделих, че няма да вършат повече публични поръчки с ГЕРБ. За мен и за хората, които ме поддържат, това е същностното - да си останем с този честен облик и да продължим борбата против задкулисието, зависимостите и използването на партията за персонално обогатяване.

И най-много в този момент, когато имаме действителната опция да покажем на хората, че сме партията, която се грижи за тях. Имаме огромни нерешени леви въпроси. Няма да се откажем от политиката лечебните заведения да не са търговски сдружения. Няма да се откажем от преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен приход за 2018 година или даже за 2020 година Вярвам, че в актуализацията на бюджета през юли към този момент ще заложим сериозните промени ", съобщи Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР