Новата власт е напът, но възможно ли е външнополитически обстоятелства

...
Новата власт е напът, но възможно ли е външнополитически обстоятелства
Коментари Харесай

На фона на напрежението в региона: Къде новата власт у нас ще позиционира България?

Новата власт е напът, само че допустимо ли е външнополитически условия да я изправят пред компликации и провокации?

В миг когато у нас стартира процедурата по съставяне на държавно управление двама международни водачи приканиха Русия да изтегли войските си, съсредоточени по границата с Украйна.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Според мен това, което би трябвало да търси България - решение на всички спорове без военна мощ. Много начинания може да има в това отношение - черноморската ни политика беше първата, когато влязохме в Европейски Съюз, когато българска самодейност - Черноморската синергия - стана европейска политика, тъй че има какво да предложим “, счита някогашният външен министър Ивайло Калфин.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Турция в това число продава дронове за бойна приложимост на Украйна, тя ще желае да пази татарското население в Украйна, изобщо България постоянно е в неловка обстановка, когато Русия и Турция са от разнообразни страни в един спор. Мисля, че за жалост, политика на снишаване просто няма да изиграе задоволителна роля. България първо би трябвало да е доста добре осведомена какво се случва и второ би трябвало в действителност да взе участие интензивно в това, което се приказва както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО “, споделя шефът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Възможно ли е напрежението в Черноморския район да окаже напън и върху вътрешно-политически живот у нас?
Снимка: btvnovinite.bg
„ Руското въздействие в България отива оттатък службите, тъй като същинските канали на въздействие стигат до върховете на политическите партии в България и там е главния проблем “, счита Чернева.

Решаващи ли се персоналните контакти в дипломацията при промяната на властта?

„ Личните контакти са доста значими и потребни в интернационалните връзки, единствено че в демократичните страни се сменят постоянно участниците – било на ниво министри, министър председатели, президенти. Така че хубаво е всеки да построи персонални връзки, само че от него не зависят крайните решения и през него не се гледа на страната “, споделя Ивайло Калфин.

Според специалистите ще са нужни време и старания и по тематиката за еврочленството на Северна Македония.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Една сериозна маса да се сътвори от съглашения, от покупко-продажби, изобщо единодушия с представители на Северна Македония, тъй че България да има задоволително учредения да каже, че може да вдигне своите запаси “, споделя Весела Чернева.

А в Скопие чакат, че новата власт ще анулира ветото върху старта на европреговорите, което държавното управление на Борисов наложи в края на предходната година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР