Новата цена на природния газ за месец март ще е

...
Новата цена на природния газ за месец март ще е
Коментари Харесай

Краят на екстремните цени? Газът поевтинява с още 14%

Новата цена на природния газ за месец март ще е доста по-ниска от предходните месеци и към този момент приближава тази на европейските тържища. Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира тя да е 106.74 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност или с 14% по-ниска по отношение на февруари.

Като главен фактор за понижението КЕВР показва борсовите показатели на интернационалните газови пазари, мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

В последната седмица синьото гориво се търгува за 50 евро/MWh на нидерландската газова борса TTF, която е най-ликвидна за определянето на цените. 

Цената на газа в България спада доста през последните месеци като гладко се завръща към предкризисните равнища, съвсем достигайки цените от есента на 2021 г. 


Откъде идва газът 
В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 33.54% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, добавя регулаторът.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за месец март два контракта за доставка на полутечен природен газ (LNG) с търговци от района. Договорите са подписани след осъществена сложна оценка на всички подадени в тръжната процедура предложения, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от газохранилището „ Чирен “, само че заради пониженото планирано ползване те са по-малки спрямо авансово плануваните. Снижаването на борсовите котировки през февруари е дало опция на публичния снабдител да продължи виртуално да нагнетява природен газ на доста по-ниски цени, което усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това е понижена цената на синьото гориво от „ Чирен “, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за месец март.

Продължаващото понижение на цената на природния газ е доста удобен фактор за топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори. България и Европейският съюз се оправиха чудесно след прекъсване на доставките от „ Газпром “, разяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Той добавя, че пазарните трендове демонстрират, че не се оправдаха апокалиптичните сюжети за мрак и мраз при неналичието на такива доставки и предходните рисково високи цени на газа остават в историята.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР