Новата технология има потенциал да измести от пазара SSD-тата и

...
Новата технология има потенциал да измести от пазара SSD-тата и
Коментари Харесай

Идва UltraRAM - замяната на флаш паметта

Новата технология има капацитет да измести от пазара SSD-тата и твърдите дискове

Енергонезависима, бърза, издръжлива и икономична – такава е новата UltraRAM
(снимка: Quinas Technology)

Опитите за смислена опция на флаш паметта не са от през вчерашния ден. Но в този момент една относително нова разработка, която към този момент е покрай пазара, има всички шансове да размени флаша – става въпрос за изумително надеждни чипове, които работят по-бързо от SSD дисковете.

Създадена да размени флаш устройствата, свръхбързата UltraRAM памет ще влезе в всеобщо произвеждане в близко бъдеще. Вече се водят договаряния с производителите на чипове и устройства. UltraRAM може да се употребява в компютри, смарт телефони, таблети и друга потребителска електроника, както и в центрове за данни – тя е по-надеждна, по-бърза и по-енергийно ефикасна от SSD и още повече от твърдите дискове.

UltraRAM изпреварва елементарната флаш памет както във връзка с надеждността и издръжливостта, по този начин и във връзка с скоростта, отбелязва порталът Liliputing. Нейните разработчици са основали стартъп Quinas Technology и сега водят договаряния с производители на чипове, което значи, че комерсиализацията на тази технология не е надалеч.

Новата памет UltraRAM е разработка на инженери от Ланкастърския университет в Обединеното кралство. Това е енергонезависима памет, сходно на флаш, и е способна да съхранява информация до 1000 години, твърдят нейните основатели. В същото време UltraRAM е по-бърза от междинното SSD устройство, където скоростите даже в бюджетните модели в последно време надвишават 1 GB/s.

Нещо повече, изобретателите на UltraRAM настояват, че тя може да работи със същата скорост като динамичната памет с случаен достъп (DRAM) и даже по-бързо, като в същото време употребява по-малко сила.
още по темата
Премиерата на UltraRAM се състоя при започване на 2020 година За към три години и половина от този миг разработчиците се приближиха до значим крайъгълен камък – комерсиализацията на тяхното откритие. Възможно е събитие, настъпило в UltraRAM разработките през август 2023 година, да ни приближи датата на появяването на устройства, основани на този вид памет.

UltraRAM притегли международното внимание след довеждане докрай на срещата на върха за флаш паметите – Flash Memory Summit. Там новата памет завоюва най-престижната премия в промишлеността “Best in Show ” в категорията за най-иновативен стартъп за флаш памет.

Срещата на върха на флаш паметта отличава “иновации, които ще трансформират метода, по който флаш паметта и всички други форми на високопроизводителна памет работят и се употребяват в продуктите ”. Победителите също по този начин получават значимо отличие за “своята интелектуална благосъстоятелност и патенти за различни конкурентни технологии в промишлеността на паметта “, отбелязва порталът EeNews Europe.

UltraRAM е, сходно на NAND, нов тип полупроводникова памет. За да резервира информацията в себе си, тя употребява по този начин наречения “квантов машинален резултат на резонансно тунелиране ”. Благодарение на него, смяната в положението на клетките на паметта посредством пропускане на електрон през бариерата се прави доста бързо и с доста малко сила. Индиев арсенид и алуминиев антимонид се употребяват като полупроводникови материали в тази памет – те вършат допустимо основаването на мощна енергийна преграда (около 2,1 eV), която предотвратява загубата на електрони от клетките на паметта. Това обезпечава на UltraRAM енергийна самостоятелност.

UltraRAM е претендент номер едно за заместител на SSD-та и твърдите дискове
(илюстрация: Quinas Technology)

Световният дебют на UltraRAM се състоя в последните дни на януари 2020 година Разработчиците разгласиха публикация, отдадена на нея, в научното списание IEEE Transactions on Electron Devices, разкривайки единствено някои детайлности. Например, в тази публикация беше упоменато, че UltraRAM употребява 100 пъти по-малко сила от класическата DRAM.

По това време не можеше да се приказва за произвеждане на UltraRAM – самата технология не беше подготвена, също така цената на такива модули в началния стадий, съгласно специалисти от портала Tom’s Hardware, би била прекомерно висока.

Две години по-късно, през януари 2022 година, основателите имаха в ръцете си няколко работещи екземпляра на UltraRAM памет, което към този момент демонстрира евентуалното заричане на тази технология. След това UltraRAM и нейните разработчици изчезнаха от радара за повече от година, само че при започване на март 2023 година се завърнаха с новия си стартъп Quinas Technology, основан само за създаване и разпространение на UltraRAM на международния пазар.

Целта на Quinas е да трансформира тази нова технология за памет в артикул, който може да надмине DRAM – памет с случаен достъп, употребена всеобщо в цифровата електроника и компютрите, със доста в допълнение преимущество, че е енергонезависима и употребява по-малко сила.

Колко време ще отнеме на Quinas Technology да се приготви за стартирането на първата партида UltraRAM чипове е невероятно да се планува. Но в това време се знае в какви устройства ще се употребява новата памет – съгласно Liliputing, в софтуерно отношение тя е много подобаваща за смарт телефони, преносими компютри, персонални компютри и безчет други потребителски устройства.

Но най-вероятно отнемането на пазарен дял от SSD и изместването на твърдите дискове от UltraRAM ще стартира не от потребителския сегмент, а от корпоративния. Очаква се първите устройства, основани на тази памет, да станат част не от домакински компютър или мобилно устройство, а от сървъри и системи за предпазване в центровете за данни. Те се възползват повече от по-бързата памет.

И в случай че паметта е и по-енергийно ефикасна, това има позитивен резултат върху намаляването на разноските на центровете за данни за електрическа енергия. Освен това енергонезависимостта на UltraRAM също играе в интерес на центровете за данни – такава памет няма да загуби насъбраните в нея данни при положение на ненадейно спиране на зареждането.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР