Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за

...
Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за
Коментари Харесай

Скъпата такса смет влиза от 2020 г.

Новата такса "смет ", която се чака да бъде по-скъпа за доста от жителите в страната, ще влезе в действие при започване на 2020 година Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание, които одобриха на второ четене измененията в Закона за локалните налози и такси.

Има риск новата формула трагично да завиши таксата на огромна част от семействата за сметка на бизнеса, който сега поема главната тежест на заплащанията за събирането, извозването и третирането на сметта, написа "Медиапул ".

Смята се, че сега бизнесът генерира към 30% от отпадъка, само че за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се чака съотношението да се преобърне, което да докара до поевтиняване на таксата за бизнеса и повишаване за жителите.

Правителството оферираше смяната да влезе в действие от началото на 2019 година, само че общините желаеха повече време за техническа подготовка. Освен това ръководещите взеха решение да изчакат и локалните избори през 2019 година

Според законопроекта такса боклук ще се дефинира по желание на общината съгласно три бази: самостоятелно измерено количество боклук за парцела (включително посредством покупката на торби), количество битов боклук за парцела (определено съгласно броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в парцела.

Очаква се в огромните градове всеобщо да бъде определена основата "брой ползватели на услугата ".

Независимо от предпочетената основа обаче притежателите на парцели в период до 31 март 2019 година са длъжни да заявяват пред локалната администрация броя на ползвателите в парцела си. Освен притежателите на парцелите в етажните собствености същото обвързване ще има и шефът, като той ще би трябвало всяка година до 31 октомври да подава информация за ползвателите на парцелите, която ще се утвърждава от общото заседание. Целта е да се ревизира достоверността на заявеното от притежателите.

Не е ясно по какъв начин ще става декларирането, тъй като то ще се провежда от всичките 265 общини у нас. Управляващите отстъпиха от уговорката си то да може да става и по електронен път, тъй като това е работа на локалната власт.

Въвеждат се и санкции за нарушителите, които пропуснат декларирането. За притежателите на парцели въпросната санкция ще е от 10 лева до 400 лева, а за компаниите: от 100 лева до 3000 лева Ако домоуправителят не извърши задължението си, глобата за него ще е от 50 лева до 1000 лева

След като съберат за пръв път данни за ползвателите на парцелите до 31 март 2019 година общините ще би трябвало до 31 октомври 2019 година да гласоподават наредбата, с която ще се дефинира и събира такса боклук по новия механизъм.

Не се планува да има гладко прекосяване към новия размер на таксата, като това ще се случи внезапно от 2020 година

До 31 януари 2020 година би трябвало да бъдат утвърдени план-сметките на общините за сметта по новите правила, от които ще зависи и размерът на таксата. Промените плануват и по-ясно дефиниране на разноските, които е възможно да бъдат включени в план-сметката. Тя ще се изготвя по уеднаквен модел, признат с разпоредба на държавното управление. За бистрота при определянето на разноските по нея ще се прави публично разискване преди одобряването й, като систематизираните данни от нея ще се разгласяват на интернет страниците на общините и на Националното съдружие на общините в Република България - на годишна база.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР