Новата седмица започва като старата. Глобалните пазари са оцветени в

...
Новата седмица започва като старата. Глобалните пазари са оцветени в
Коментари Харесай

Рублата се срина с 25% спрямо долара, петролът поскъпна с 5%

Новата седмица стартира като остарялата. Глобалните пазари са оцветени в алено откакто през уикенда стана ясно, че Русия ще бъде изключена от интернационалната система за разплащания - SWIFT. Най-голям удар сега понася рублата. Доларът нараства с над 25% против съветската валута през днешния ден, с което двойката доближи историческа стойност. Ситуацията при рублата и еврото е същата, срив от над 25% през днешния ден. На фона на цялата неустановеност сега волатилността продължава да се повишава. Индикаторът VIX към този момент трансферира 30 и е на най-високата си стойност от 2020 година насам.

Петролът също нараства фрапантно през днешния ден, с над 5% за в този момент, като цените още веднъж минаха 100 $ за барел. Проблемът, е че с изключването на Русия от SWIFT системата, търговията с нефт с страната в долари става невероятно. Цената на златото се повишава с към 1.2%, само че към момента се намира под стойностите от предходната седмица.

Фючърсите на американските показатели също посочват за волатилност в днешната сесия. Акциите в Съединени американски щати се чака да отворят с към 2% надолу през днешния ден. Подобен спад през последните часове записват и криптовалутите. Най-голямата монета- биткойн поевтинява с към 2% като все още се търгува за към 37 хиляди $ за монета. Спадът при втората по-пазарна капитализаия криптовалута е малко по-голям - към 4.5% за в този момент.
Реклама
" Мащабът на икономическия срив ще зависи от степента на глобите, които могат да варират от забрани за експорт - най-много на пазарите на сила и първични материали, до отрязването на Русия от световната система за междубанкови заплащания SWIFT ", споделиха анализатори на Moody`s по отношение на актуалната обстановка. " Въпреки че Украйна и Русия ще бъдат наранени най-тежко, множеството световни стопански системи ще почувстват проблеми ".

" Конфликтът ще окаже доста въздействие върху икономическия напредък в Източна Европа, защото тя е най-зависима от съветския импорт ", счита Райън Суит, старши шеф - стопански проучвания в Moody`s. " Ефектът върху стопанската система на Съединени американски щати е обвързван с пазарите на акции и цените на петрола ", споделя още той Суит.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР