Новата ракета Falcon 9 Block 5 успешно премина през наземен

...
Новата ракета Falcon 9 Block 5 успешно премина през наземен
Коментари Харесай

SpaceX изстрелва днес "пътническата" си ракета

Новата ракета Falcon 9 Block 5 сполучливо мина през наземен тест със статично запалване на моторите в петък.

© Elon Musk/Instagram Още по тематиката
Мъск приготвя " наследника " на галактическата совалка

Компанията SpaceX се готви да изстреля нова ракета, която ще върне Съединени американски щати в борбата на пилотираните полети
4 май 2018
Следващите революции на SpaceX

Какви ще са по-нататъшните стъпки на Илън Мъск в завоюването на галактическото пространство
23 фев 2018
SpaceX постави основите на световна сателитна мрежа

Космическата компания на Илън Мъск изстреля първите си два тестови интернет-спътника. Ще ги последват още 4425
22 фев 2018
Полетът на Falcon Heavy онлайн (обновена)

SpaceX изстреля най-мощната съществуваща галактическа ракета, приземи две от трите ядра от първата й степен и изпрати колата на Мъск оттатък орбитата на Марс.
7 фев 2018 Космическата компания SpaceX на софтуерния милиардер Илън Мъск възнамерява да изстреля през днешния ден най-новата си ракета за многократна приложимост Falcon 9 Block 5, която по проект би трябвало да бъде сертифицирана от NASA за изпращане на астронавти в космоса. Така на процедура компанията има късмет да стане първата частна организация, способна да изпраща хора в околоземна орбита и оттатък.

Преди да получи документ за това от американската галактическа администрация, ракетата би трябвало да извърши 7 сполучливи поредни безпилотни полета, без по нея да се вършат каквито и да е софтуерни промени. Едва тогава ракетата ще може да извърши първия си тестов пуск на капсулата Crew Dragon с двама астронавти-изпитатели на борда.

Така че премиерният полет на Falcon 9 Block 5 през днешния ден ще бъде единствено товарен и би трябвало да изведе в орбита първия бангладешки сателит Bangabandhu-1, създаден от основаната във Франция аерокосмическа компания Thales Alenia Space. Планирано е изстрелването да се извърши след 23.12 часа българско време, когато се отваря прозорец с времетраене 2 часа и 10 мин. Според метеорологичната прогноза има 80% късмет за допустими атмосферни условия. При неприятно стичане на събитията изстрелването ще бъде отсрочено с 24 часа, като прогнозата за тогава обаче е 60% възможност за старт.

Настоящата версия Block 5 ще бъде окончателната трансформация на ракетите от фамилиятя Falcon 9. Революционното изобретение при нея ще е, че ще бъде в действителност за многократна приложимост. Според изказванията на SpaceX тя ще бъде способна да лети до 100 пъти, преди да бъде бракувана. Предишните разновидности правиха най-много по два полета и то с дълъг капитално-възстановителен ремонт посред им. По този индикатор Falcon 9 Block 5 би трябвало да надмине и именитите галактически совалки от прогрмата Space Shuttle, които бяха гръбнакът на американските пилотирани галактически полети в последните десетилетия.

Освен всичко друго, Falcon 9 Block 5 дава обещание да съкрати трагично времето сред два поредни полета на една и съща ракета. Първоначално този интервал би трябвало да е към седмица, а когато технологията потвърди своята сигурност в практиката, той ще бъде редуциран до 24 часа. След всеки полет ракетата ще минава единствено на ревизия, а капитално-възстановителен ремонт се планува да се вършат на 10 изстрелвания. В резултат от запазването на първата степен на ракетата за потребностите на десетки полети, SpaceX по груби сметки би трябвало да понижи цената на изстрелването в орбита сред три и пет пъти. В момента компанията твърди, че едно изстрелване на Falcon 9 коства 62 млн. щатски $.

По думите на вицепрезидента на SpaceX Ханс Кьонигсман множеството усъвършенствания по ракетата са ориентирани към полетната сигурност при противоположното нахлуване на първата степен в атмосферата и кацането. Block 5 към този момент има по-устойчив термичен щит, който пази моторите и топлоустойчиви материали в основата, която се нагрява най-вече. Изцяло модифицирани са турбопомпите, които доставят гориво на моторите, защото при някои към този момент летели модели тук-таме се забелязвали първи проблясъци на пукнатини. Също по този начин са сменени решетъчните стабилизатори, с които ракетата маневрира при повторното си нахлуване в атмосферата и при кацането. Сега към този момент те ще са направени от извънредно здравия исполин, а не от алуминий, който при предходни кацания отчасти се е разтопявал. Ракетата също по този начин има и нов вид сгъваеми крайници, на които каца.

Най-важното изобретение предвид на идните полети с астронавти обаче са измененията по горивните резервоари, в допълнение укрепени по искане на NASA. Именно налягането в тях е било причина за детонацията на ракетата Falcon 9 при опита за изстрелване през септември 2016 година Точно този случай провокира най-големи терзания у специалистите на държавната галактическа организация на Съединени американски щати. Причината е, че съгласно технологията на SpaceX горивото на ракетата се зарежда в свръхохладена форма (с температура към -117 градуса по Целзий), с цел да може резервоарът да побере по-голямо количество. Това обаче може да се случи не по-късно от половин час преди старта, което от своя страна значи, че астронавтите към този момент би трябвало да качени в капсулата Crew Dragon. И в случай че стане детонация, те най-вероятно ще загинат на място. Според SpaceX обаче с преправянето на горивния контейнер рискът от прикосновение сред суперохладеното гориво и карбоновите влакна от корпуса е изцяло отхвърлен. Също по този начин е добавена спешна система за преустановяване на старта при сериозна обстановка, която ще изстрелва капсулата с астронавтите на безвредна отдалеченост 1.5 км. посредством шест мотора SuperDraco. При сходни условия хората на борда ще бъдат подложени на претоварване от 4.5G, само че най-вероятно ще оцелеят.

По необичайно стичане на събитията тематиката за случая от 2016 година и въпроса със суперохладеното гориво на SpaceX се появи в мощно сериозен материал на страниците на в. Washington Post в деня преди в началото планувания старт на 7 май. Съвсем инцидентно авторитетният щатски ежедневник е благосъстоятелност на милиардера Джеф Безос, който също се пробва да сътвори свои ракети за многократна приложимост, инвестирайки в аерокосмическата компания Blue Origin. Неговият план обаче се движи в цялостна секретност и явно е много по-назад: ракетата за многократна приложимост New Shepard извърши първото си тестово излизане в космоса едвам в края на април тази година, а по-големият й другар New Glenn (който ще е жестоко казано с опциите на Falcon Heavy) по проект би трябвало да види бял свят не по-рано от 2020 година В сериозния материал на Washington Post също по този начин главно е дадена думата на консервативни чиновници от администрацията на NASA от времето, когато си поддържа връзка извънредно със старите и неефективни аерокосмически компании от вида на Boeing, както и на чиновници на самите Boeing, които са единствения формален съперник на SpaceX в конкуренцията за подизпълнител на пилотираните полети до Международната галактическа станция. Наскоро също по този начин стана ясно, че създадената от Boeing пилотирана галактическа капсула Starliner съществено изостава със периодите и най-вероятно ще бъде подготвена най-рано през 2020 година - към една година след конкурентата система на Илън Мъск.

Така че по всичко проличава, че SpaceX в действителност е уплашил своите съперници, което е индиректен знак, че компанията е на прав път и се приближава до най-краткосрочната си цел – изпращането на първите " частни астронавти " в космоса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР