Новата Обща селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.) предвижда прилагането на

...
Новата Обща селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.) предвижда прилагането на
Коментари Харесай

Новата ОСП предвижда обвързана подкрепа за крави, които са застрашени от изчезване

Новата Обща селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.) планува използването на обвързана поддръжка за крави, които са застрашени от изгубване, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Целта на подпомагането е стимулиране добива на създадени по натурален метод здравословни храни със характерни неповторими за съответната порода качества. Повишената добавена стойност на тази продукция има директно отношение към икономическото положение на земеделските стопани, главно от необлагодетелстваните райони в страната. Това стана ясно по време на видеоконферентно съвещание на Тематичната работна група (ТРГ) за създаване на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 - 2027 година

Основни условия към земеделските стопани е да отглеждат 20 и повече крави от една застрашена от изгубване порода, както и да осъществят на пазара животни за кръвопролитие, експорт или продажба в други стопанства, или мляко и млечни артикули. Дейността в стопанството би трябвало да бъде съобразена с всички ветеринарно-медицински и зоотехнически условия. Необходимо е декларираните за подкрепяне животни да са крави на възраст над 22 месеца, разпознати и регистрирани в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ. Кравите от застрашените от изгубване породи са възможни да подкрепяне единствено по тази скица за обвързана поддръжка.

Този тип животни са дял от земеделския бранш, който има извънредно значение за запазване на биологичното многообразие, поддържане на естествените екосистеми и стабилно развиване на районите с естествени ограничавания. По време на Тематичната работна група бяха дискутирани обновените планове на ограничения, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони, които към този момент са представяни на предишни съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР