Новата мода в диетата: сладко като банан, кисело - като

...
Новата мода в диетата: сладко като банан, кисело - като
Коментари Харесай

Драконово сърце плодът, който подмладява

Новата мода в диетата: сладко като банан, кисело - като киви Мистичното растения усъвършенства имунитета и бори диабета
Това е оня фентъзи филм - Сърцето на дракона, в който смелият, само че болен крал получава от дракона сърце, само че в последваща борба двамата би трябвало да премерят сили за оцеляването на човечеството. Става дума за един другоземен плод - лелея или питахая, който до неотдавна опитваха единствено туристите ни по курортите на Тайланд и Филипините. Днес DragonHeart е неизменен признак на всяка сватбена гала, краси празничните маси и е включен в новите съвременни диети.

Питая го назовават азиатците, макар че корените му са в Латинска Америка. Днес обаче той се отглежда в тропическите страни, най-разпространен е във Виетнам. Известен е с доста имена - драконов плод,драконово сърце, както и драконово око. Имена, свързани с дракони, плодовете получиха поради присъщата си форма. С него са свързани доста красиви митове.
-->
Формата на плода ненапълно наподобява на конус от смърч, той също е затрупан с огромни люспи - израстъци.  Заради присъщата си форма се свързва с дракони. А както всеки маркетингов артикул, към него има куп красиви митове.

Легендата

Една от тях ни отнася в топлия Тайланд, където преди време живеели антични дракони, които водели опас8ни и епични борби с хората, само че макар свръхестествените си сили, не можели да победят мощния човешки дух. В средата на една такава борба, звярът към този момент не можел да диша огън. Затова вместо пламък, в устата му се появявал възвишен плод. Когато го пробвали, хората по този начин го харесали, че почнали всеобщо да преследват и унищожават драконите, които в последна сметка изчезнали.

Днес плодът, наподобяващ на голямо сърце, покрито с пламък се назовава pitaya и се създава в Индонезия, Китай, Виетнам, Тайланд, Япония, Австралия, Израел, както и във Филипините и Хавай.

Принадлежи към фамилията на кактусите. Цъфти като извънредно митично растение най-вече през нощта. Чувства се отлично в тропически климат и да дава плод за към 30-50 дни след първите цветя. По усет този плод не отстъпва на сладостта на банана и киселината на леко неузрелия киви.

Но тук приликите свършват, тъй като люспите са меки и зеленикави, а самият плод има цвят от яркорозов до червен. Плодът има заоблена форма, заради което наподобява на алено сърце, обхванато от зеленикав пламък. От тази форма произлиза името DragonHeart. При удобни условия масата на лелея може да доближи 1 кг, само че по-често плодовете са от 200 до 700 g.

Кората се отлепва елементарно, само че не се употребява. Вътре е кремообразната пулпа, която може да е бяла, розова или яркочервена. Има доста дребни черни семена. Три сорта са познати. Червен. Този вид има яркорозова кожа и бяло или кремообразно месо. Вкусът е прясно сладостен, а миризмата прилича миризмата на билки.Жълт. Черупката на този вид е с блестящо жълт цвят, наподобяваща дюля или банан на сянка. Вкусът е по-близо до сладостен, в сравнение с до кисел, а ароматът е много мощен и прелестен. Костарикански. При този вид и кожата, и плътта са червени. Вкусът е доста ослепителен, даже ненапълно привлекателен.

Драконовото сърце от дълго време е част от кулинарните чудеса на Югоизточна Азия. Пулпът от плодовете се яде свеж, прибавя се към салати и печени произведения. С него се украсяват масите, а в националните обичаи Сърцето на дракона е неотменима част от сватбените фотосесии.

Вкусно, само че и потребно

Освен че е апетитен, този плод е и доста потребен, тъй като е същинско вместилище на витамини и потребни микроелементи. Плодовете съдържат:Витамини С, В1, В3, желязо, калий, фосфор, калций. И да богати на растителни фибри, които играят значима роля в нормализирането на процесите на храносмилане.Семената са богати и на танини.

В пулпата има висока централизация на субстанции, които могат да свързват свободните радикали. Това значи, че с тази храна може да забави процеса на стареене, да се понижи риска от развиване на рак и да укрепят защитните системи на организма. Характерно за този другоземен плод е, че може да поправя нарушаванията на метаболизма на въглехидратите, намалявайки или увеличавайки количеството захар в кръвта.

Не по-малко е смисъла му за ставите - облекчава артрита и артрозата. Използва се в голям брой диети, тъй като е с ниско наличие на калории - 100 г целулоза съдържа единствено 50 ккал, има и доста фибри.

Малките семена също са доста потребни, само че би трябвало да се дъвчат добре преди усвояване.

Изобилието от хранителни субстанции прави драконовото сърце необятно известно в националната медицина. Използва се за лекуване на разнообразни болести - проблеми с панкреаса,с диабета, при нараснала киселинност на стомашния сок, при невисок имунитет високата централизация на витамин С оказва помощ да се заздрави организма, както и да се увеличи зрението.

От стъблата на питаята се вършат медикаменти за лекуване на хелминтоза, а семената, богати на танини, се употребяват за производството на медикаменти за лекуване на диария, унищожаване на отравяне с тежки метали и лекуване на болести на гърлото.

Маска от плода облекчава слънчевите изгаряния, по тази причина и всеобщо се употребява от туристите, които бързат да заловен загар. Има ободрителен и подмладяващ резултат.

Кулинарното знамение на Изтока

Като всеки другоземен плод, има и противопоказания. Внимавайте с дребните деца. Давайте им по дребни части, с цел да следите дали не вършат алергии. При несъразмерна приложимост идва неприятното храносмилане, което води до диария, киселини и отичане на корема.

Има два съществени метода за консумация на този плод:  Плодът се разрязва на половина и по-късно пулпата се изяжда с чаена лъжичка по този начин, както се яде сладолед от кофичка. Може също по този начин кората да се в профил, а пулпата да се нареже на филийки преди сервиране. В източната кухня го сервират на резенчета в лична обелена обвивка, като от горната страна го посипват с ярки и други дребни части плодове.

Плодовете се скапват доста бързо и са сложни за превозване, по тази причина и този плод към момента по нашите ширини е екзотика. Избягвайте да избирате плодове, които са прекомерно дребни или прекомерно огромни, с цел да не се сблъскате с презрели или неузрели плодове.Цветът на кората, без значение от сорта, би трябвало да бъде постоянен и кондензиран. Ако цветът не е еднообразен, най-вероятно плодовете към момента не са узрели.Незрелите плодове са твърди, зрелите плодове са видимо по-меки. Ако люспите са сухи, а не зелени, плодовете са остарели.Ако има пукнатини, петна или изгнили места -изхвърлете ги незабавно.Зрялото драконово сърце се разпада доста бързо: би трябвало да се съхранява в ледник и не по-дълго от 4 дни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР