Новата либерална група в Европейския парламент оспорва кандидатурата на Манфред

...
Новата либерална група в Европейския парламент оспорва кандидатурата на Манфред
Коментари Харесай

Възходът на либералите спъва Вебер за председател на ЕК

Новата демократична група в Европейския парламент оспорва кандидатурата на Манфред Вебер за предстоящ ръководител на Европейската комисия. Вебер бе повдигнат от Европейската национална партия (ЕНП), която остава водеща мощ в Екологичен потенциал след евроизборите, само че с по-малко евродепутати от преди, които дружно с ПЕС имаха болшинство в Европарламента.
Сега обаче ЕНП и ПЕС губят болшинството си (според планирани резултатите ЕНП ще имат 182 места; ПЕС - 147), а либералите (АЛДЕ) се нареждат като трета политическа мощ със 109 евродепутати, откакто към тях се причисляват евродепутатите от партията на френския президент Еманюел Макрон.
Очевидно либералите се възприемат като новата решаваща мощ в Екологичен потенциал, излиза наяве от публикувано в понеделник изказване, в което показват, че " нито едно проевропейско болшинство няма да е допустимо без новата централна група на фамилията на АЛДЕ ", оповестява Politico.
Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат не се обвързва с водещите претенденти (т.нар. шпиц-кандидати) при определянето на идващия ръководител на Европейската комисия.
" Ще сме извънредно бдителни по отношение на всеки опит за заобикаляне на нужните договаряния сред демократично определените участници, защото това би било извънредно рисково за прозрачността и отчетността на европейския политически развой ", предизвестяват либералите.
Според тях " новият баланс на силите в Екологичен потенциал " допуска претендентът за ръководител на Европейска комисия да може да построи солидно болшинство, надхвърлящо рамките на партийните линии.
Според Politico посланието на либералите е ясно: не Вебер.
Групата декларира, че ще е отворена да прегледа всички кандидатури, които могат да обединят поддръжката на политическите фамилии, които ще сформират бъдещото ръководещо болшинство. Това значи, че АЛДЕ желае да е част от това болшинство.
Заявените от групата " основни политически тематики " (борба против климатичните промени, миграцията, за почтени налози, отбрана, сигурност, просперитет) демонстрират, че либералите се нареждат в центъра – и на политическия набор, и на вниманието, отбелязва Politico и добавя, че това е смела позиция за третата политическа мощ (при това на огромна отдалеченост от първите две) в Екологичен потенциал.
Нито един претендент не получава болшинство в Екологичен потенциал, регистрира Верхофстат. Новото равновесие на силите изисква претендент за ръководител на Европейска комисия, който може да построи стабилно надпартийно болшинство. Открити сме за разискването на всеки претендент, който може да събере поддръжката на политическите фамилии от бъдещото ръководещо болшинство, прибавя той.
АЛДЕ издигна за водещ претендент за ръководител на Европейска комисия Маргрете Вестагер, която в този момент е еврокомисар по конкуренцията.
В неделя вечерта социалистите не показаха ясна поддръжка за назначението на ръководител на Европейска комисия, взел участие наложително в предварителното съревнование. На противоположното мнение са Европейската национална партия и " Зелените ", съгласно които Европейска комисия би трябвало да бъде управлявана от някой от предварителните кандидати. Европейските консерватори и реформатори показаха мнение, че Европейска комисия би трябвало да бъде ръководена от някой с огромен управнически опит.
Предвижда се въпросът за избора на идващия ръководител на Европейска комисия да бъде главен на изключителното съвещание на Европейския съвет във вторник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР