Новата коалиция Продължаваме промяната - Демократична България печели вота в

...
Новата коалиция Продължаваме промяната - Демократична България печели вота в
Коментари Харесай

Вотът в чужбина: ПП/ДБ печелят в САЩ и Европа, Възраждане е първа в Италия и Испания

Новата коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " печели вота в множеството европейски страни, Съединени американски щати и Китай. Проруската групировка " Възраждане " съумява да завоюва вота в Русия, както и в Италия, Испания, като и на двете места разликата с " Продължаваме промяната - Демократична България " е минимална.

 

Движение за права и свободи предстоящо е първа политическа мощ в чужбина, като това се дължи на поддръжката от Турция, откъдето идват над 90% от гласовете за нея, придвижването е и първа политическа мощ в Молдова. Това демонстрира информация на " Дневник " в данните на Централната изборна комисия при 99.73% обработени протоколи.

 

Впечатление прави, че " ИТН ", която не събра поддръжка за 48-ия парламент, само че в този момент евентуално ще е част от новото Народно заседание (при съвсем 100% обработени протоколи те имат 4.2%), усилва гласовете си от чужбина и се подрежда на пето място с 5.21% и 9098 гласа.

 

Изборите в чужбина тази неделя се организираха при сходна изборна интензивност по отношение на вота през октомври предходната година. В изборите за народни представители са взели участие 179 365 български жители. Този резултат се приближава да изборната интензивност през април 2021 година, когато правото си на избор упражниха към 180 хиляди души. Спрямо октомври предходната година нарастването на гласовете от чужбина е с към 3 хиляди.


Ето по какъв начин наподобява класацията:

 

Движението за права и свободи (ДПС) е първа политическа мощ с 36.03% от гласовете или 62 950 гласа.

 

На второ място са обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ", които получават 27.16% от гласовете, или 47 452 гласа. 

 

Сумарният резултат на новата коалиция е по-малък от резултатите, които двете партии получиха поотделно на вота през октомври 2022 година. Тогава " Продължаваме промяната " имаха над 38 хиляди гласа, а " Демократична България " - над 16 хиляди гласа.

 

" Възраждане " са трети с 16.6%, или 29 102 гласа. Те усилват с към пет хиляди гласа поддръжката си, което е по-малко повишаване спрямо вота през октомври 2022 година, когато те бяха получили 10 хиляди гласа повече.

 

ГЕРБ-СДС са четвърти с 8.39% и близо 14 500 хиляди гласа, а на пето място са " ИТН ". Партията на Слави Трифонов е трета политическа мощ във Англия с 11.91%, или 2812 гласа. Прави усещане, че тук-там поддръжка получават партии, които не влизат в Народното събрание, като " Български напредък ", които печелят сред 6 и 10% от гласовете в Косово, Албания, Ливан. Национална движение „Симеон Втори" също получава 5% в Египет, което ги подрежда на четвърто място в тази страна.

 

Интересен феномен е, че опцията " Не поддържам никого " е събрала повече гласове от БСП. Ако беше партия, тя ще се подреди на пето място, защото за нея са дали своят вот 1266 души. На шеста позиция са социалистите, само че те сумарно получават едвам 584 гласа. Въпреки това съумяват да излязат отпред в Албания, като там печелят 150 гласа.

 

Какви са резултатите

За следващ път вотът от чужбина слага на първо място ДПС, напълно с помощта на гласовете от Турция, които се равняват на 95.7% от всички подадени за партията бюлетини при 99.73% обработени протоколи. Данните демонстрират, че придвижването е съумяло да върне част от изгубените на 2 октомври гласове, като означават растеж с към 8 хиляди гласа. Сега Движение за права и свободи е съумяла да събере близо 63 хиляди гласа, като 60 хиляди са единствено от Турция. Партията на Ахмед Доган обаче към момента е надалеч от достижението си през 2021 година, когато събра общо 82 804 гласа. Освен в Турция придвижването е победител и в Молдова, където събира 42%, или общо 436 гласа.

 

Партията на Костадин Костадинов  " Възраждане "  е групировката, чиято поддръжка от чужбина продължава да се усилва и на тези избори. В съпоставяне с вота през октомври, когато проруската партия завоюва 24 785 гласа, или 14.46%, в този момент резултатът ѝ нараства с 2 процентни пункта. 29 102 души, или 16.66% от гласувалите в неделя, са подкрепили партията на Костадинов. 


Тя застава отпред в Алжир, Беларус, Босна и Херцеговина, Испания, Италия, Кипър, Южна Африка и Русия, като в последните пет повтаря резултата си от октомври предходната година. В 33 страни " Възраждане " печели второто място.


" Продължаваме промяната - Демократична България "  печели гласовете в Съединени американски щати, Канада, Бразилия, Китай, Германия, Франция, Белгия, Дания, Ирландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Португалия, Люксембург, Полша, Чехия, Черна гора, Хърватия, Унгария, Словения, Словакия, Сърбия, Гърция, Румъния, Нидерландия, Англия, както и в Египет, Израел, Йордания, ОАЕ, Малта, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Азербайджан, Армения, Грузия, Косово, Кувейт, Ливан, Япония, Южна Корея, Тунис и Саудитска Арабия.

 

Победителят в България ГЕРБ успява да резервира поддръжката си от чужбина, като печели 8.39%, или 14 654 от гласовете зад граница. Това е към 1000 по-малко по отношение на вота през октомври, когато резултатът им беше подобен - 15 409 гласа. Партията на Борисов резервира водачеството си само в Северна Македония и Мароко.

 

В неделя гласоподавателите зад граница имаха опция да гласоподават в 737 секции в 61 страни. Обстоятелствата и този път не разрешиха секциите в чужбина да надминат върха от юли 2021 година, когато броят им доближи 782 поради отпадането на ограничаването за места за гласоподаване отвън Европейския съюз. На парламентарните избори през октомври пък се гласуваше в 755 секции, а през ноември 2021 година - в 751 секции в чужбина.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!      

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР