Новата книга на експремиера Иван Костов Политиката отвътре“ е писана

...
Новата книга на експремиера Иван Костов Политиката отвътре“ е писана
Коментари Харесай

Иван Костов за новата си книга: Това е моето политическо завещание

Новата книга на експремиера Иван Костов „ Политиката от вътрешната страна “ е писана в продължение на 20 години. В нея е събран опитът му като общественик и изминатият път през годините – с фантазиите и уроците.

„ Това е моето политическо наследство. Оставям това, което мисля, че би трябвало да оставя, и се надявам то да е потребно на колкото може повече хора. “ - показа той през препълнената зала 3 на НДК, където се състоя премиерата на книгата.  

Ръкописът й в началото е представлявал поредност от лекции за образование на политици от Съюз на демократичните сили. После – политически есета, по-късно – споделени прекарвания. Постепенно се прибавят голям брой образци от практиката.

Обръщайки взор към изминатия от страната ни път, експремиерът уточни, че през трите десетилетия след 1989 година България се европеизира. Той съобщи, че го вижда в манталитета, държанието, мирогледа на хората към себе си.

Същевременно той не спести и рецензиите си във връзка с европейската политика. Още по време на договарянията за присъединение на България към Европейски Съюз той е декларирал пред сътрудниците си от Европейски Съюз, че значителното са полезностите, а не разпределянето на еврофондовете:   

" Казах им - не са значими толкоз парите. Ако аз и моите сътрудници вършим нещо в този момент, то е поради правото на Европейски Съюз, поради човешките права, поради свободата. Заради това желаеме да сме в Европейски Съюз. "  

Като доста основна неточност на западноевропейските водачи Иван Костов уточни отхвърли им да чуят предизвестията на източноевропейските страни за това какво съставлява режимът на Путин и какви опасности крие. Той показа, че персонално е предупреждавал сътрудниците си от Европейски Съюз още през 2013 и даже през 2008 година, само че не е имало реакция, а през днешния ден Европа заплаща доста скъпо за съветската експанзия.

Експремиерът разяснява новите геополитически действителности, подбудени от войната на Русия против Украйна. Той установи, че въздействието на Владимир Путин е в крах и предвижда, че нападателната му политика ще бъде осъдена от демократичния свят и в дълготраен проект той ще загуби поддръжниците си у нас.

„ Разбира се, в случай че Путин употребява нуклеарно оръжие, в България несъмнено ще има няколко души, които ще кажат: „ Прав беше! “. (…) Мисля, че въздействието на Путин в България е в крах. Аз съм безусловно уверен, че тази имперска експанзия ще бъде осъдена от Европейския съюз и от целия Запад, които ще бъдат единни. И когато бъде осъдена, повярвайте ми, никой няма да бъде „ за “ Путин. “ – разяснява Костов. 

Като проблем на българската политика той означи неналичието на разговор. По думите му, българските политици вещаят, не дискутират.

Той добави, че е належащо демократичната, гражданската общественост да реализира единение, както разединената до неотдавна Европа се е обединила след нападението на Русия против Украйна – и това би трябвало да стане изпод, хората да го изискат.   

Към присъстващите в злата водачи на Демократична България експремиерът насочи съвет да покажат яркостта на позициите си и да не влизат в сянката на който и да било.

Той разясни, че книгата „ Политиката от вътрешната страна “ не е продължение на записките му „ Свидетелства за прехода “, която излезе преди три години.

 „ Не знаем какъв брой време ни остава. Трябваше да реша дали да напиша втора част на записките си „ Свидетелства за прехода “ или да завърша тази книга. “ – разясни Иван Костов. Надделява решението да издаде „ Политиката от вътрешната страна “, В нея той се стопира на съществени понятия в политиката, написа за българския преход, политическото другарство, политическото слово, политическите и партийните спорове, компромисите, водачеството, отношението сред политика и истина. Отделя особено място на политиката с задача.

Книгата е отдадена на брачната половинка му Елена, която през всички минали години го е подкрепяла и е изстрадала присъединяване му в политиката.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР