Новата година започна добре за криптозапазарите. Най-популярната криптовалута – биткойнът,

...
Новата година започна добре за криптозапазарите. Най-популярната криптовалута – биткойнът,
Коментари Харесай

Биткойнът вдига цената си въпреки фалитите и скандалите: Какви са причините?

Новата година стартира добре за криптозапазарите. Най-популярната криптовалута – биткойнът, се върна на позабравени равнища от над 20 000 $ и въпреки и да е надалеч от върховете, достигнати в края на 2021 година, даде вяра на вложителите, че не всичко е изгубено.

Същевременно юристите на банкрутиралата криптоборса Еф Ти Екс (FTX) съумяха да възстановят към 5 милиарда $ от активите, за които се смяташе, че са изгубени, и по този начин най-малко малко да върнат вярата, че криптопазарите не са един актуален Див, див Запад, написа Си Би Ес, преведе Българска телеграфна агенция.

Но до момента в който обстановката към борсата и нейния създател Сам Банкман-Фрайд продължава да се заплита с последните разкрития, че близо една трета от новите членове на американския Конгрес са получавали поддръжка за акцията си от банкрутиралия криптогигант, то ситуацията на биткойна и на доста други криптовалути към този момент наподобява розово.

От началото на годината биткойнът настойчиво пораства и цената му към този момент е с 22 на 100 повече в сравнение с в края на 2022 година. Миналата събота той доближи цена от над 21 000 $ за пръв път от началото на ноември и продължава да се държи над това равнище и до момента. Това е надалеч под максимума от 68 990 $, регистриран през ноември 2021 година, само че дава учредения на доста анализатори да предвиждат, че 2023 година ще бъде годината на „ новото начало “ на криптопазарите.

Втората по известност криптовалута – етерът (Ethereum), записва напредък от 29 на 100 от началото на годината, с което общият размер на криптопазара надвиши 1 трилион $, по данни на „ КойнГеко “ (CoinGecko).

Новото начало е обвързвано и с появяването на нови криптовалути, една от най-интересните измежду които е така наречен бонк (Bonk), показва Ройтерс. Пуснат в края на декември в блокчейна на солана (Solana), новата меме валута подвигна цената си с 5000 % при започване на януари и въпреки и след това да сe върна до растеж от 910 на 100, към момента наподобява забавна.

Бонкът беше основан ненапълно и с цел да поддържа блокчейна на солана, който записва всеобщ отлив на средства през последните месеци, най-много поради краха на Еф Ти Екс. Токенът солана спадна с 37 на 100 единствено през ноември, само че от началото на годината растежът му е 131 на 100, или най-вече измежду всички огромни криптовалути. „ Слуховете за гибелта на солана се оказаха мощно пресилени “, показва Том Дънлийви от компанията за разбор на данни „ Месари “ (Messari). Бонкът очевидно е изиграл към този момент ролята си.

Следващ модела на други известни меме валути като дождкойна и Шиба Ину, въодушевени от онлайн мемета и смешки, бонкът към този момент коства едвам 0,000004873759 $ „ броя “, а пазарната му капитализация възлиза на единствено 205 милиона $. Но записаният от началото на годината напредък на „ събратята “ му – дождкойнът се повиши с 19 на 100, а Шиба Ину – с 27 на 100, дава известни учредения на вложители и спекуланти да залагат и на бонка.

Все отново в центъра на криптопазарите и тази година ще си остане биткойнът. Зад растежа му стоят няколко фактора, а като най-важни се открояват усъвършенстваните макроикономически прогнози, вероятността за завършек на внезапното повишение на главните лихвени проценти и закупуването на огромни количества биткойни от пазарни играчи, известни като „ китове “, показва Си Ен Би Си.

„ Биткойнът се възползва от положителната комбинацията от макроикономически данни и обстоятелството, че вложителите не отдават толкоз огромно значение на банкрута на Еф Ти Екс “, споделя Джеймс Бътърфил от компанията за ръководство на цифрови активи „ Койн шеърс “ (CoinShares).

Експертите са на мнение, че спадът на биткойна през 2022 година е бил неизбежен под натиска на високата инфлация и растежа на лихвените проценти. В такава обстановка вложителите бягат от рисковите активи, за каквито се считат всички криптовалути. Сега обаче биткойнът пораства дружно с очакванията, че на идващото си съвещание Управлението за федерален запас на Съединени американски щати най-малкото ще забави темпа на растеж на лихвените проценти. Анализатори даже отиват още по-далеч в прогнозите си и настояват, че до края на годината УФР ще стартира да понижава лихвите, а това ще поддържа криптопазарите.

Намаляването на цената на $ също дава едно рамо на биткойна. Той се търгува главно в американска валута, чийто спад прави закупуването на биткойни по-евтино. „ Виждаме по какъв начин доларът отстъпва, по какъв начин инфлацията понижава, по какъв начин растежът на лихвените проценти се забавя. Всичко това дава вяра, че пазарите ще се извърнат към по-рисковите активи през идващите месеци “, споделя Виджай Аяр, вицепрезидент на криптоборсата „ Луно “ (Luno), представен от Си Ен Би Си.

За други обаче растежът на биткойна се дължи най-много на „ китовете “. По данни на компанията за обработка на криптоданни „ Кайко “ (Kaiko) комерсиалните размери, преминаващи през криптоборсата „ Байненс “ (Binance), са се покачили от приблизително към 700 $ при започване на януари до над 1100 $ в края на предходната и началото на тази седмица, което значи, че „ китовете “ на пазара са се засилили.

Това са вложители, натрупали огромни количества биткойни в своите портфейли. Сред тях попадат както предприемачът от Силициевата котловина Тим Дрейпър и основният изпълнителен шеф на „ Майкростратеджи “ (MicroStrategy) Майкъл Сейлър, по този начин и голям брой медиатори, работещи за крупни инвеститорски компании.

Така структуриран, пазарът е отворен за операции, считат анализатори и се аргументират с многото биткойни в малко ръце. По данни на финансовата компания „ Ривър файненшъл “ (River Financial) 14,15 на 100 от всички биткойни се намират в едвам 97 цифрови портфейла.

За растежа на биткойна способства и фактът, че „ копаенето “ му става все по-трудно. Няколко „ миньори “ към този момент изпаднаха от пазара под натиска на спада на цената на криптовалутата и високите цени на силата. Растат и така наречен биткойн „ компликации “, или все по-трудното намиране на свободно пространство за стартирането на нови токени в обращение. Според BTC.com за намирането на годен биткойн блок и прибавянето му към блокчейна в края на предходната седмица са били нужни 37,6 трилиона хеша, или казано по различен метод калкулации.

Пазарите към този момент се готвят, въпреки и на пръв взор да е към момента надалеч, за идващото биткойн „ разполовяване “. То би трябвало да се случи сред март и май 2024 година, само че съгласно Аяр предшестващите го 15-на месеца бележат началото на нов цикъл за биткойна.

Едно е несъмнено. 2023 година ще бъде забавна за всички, които оперират на, или даже единствено следят криптопазарите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР