Новата година ще е с нови местни данъци за автомобилите.

...
Новата година ще е с нови местни данъци за автомобилите.
Коментари Харесай

По-високи местни данъци за колите през новата година

Новата година ще е с нови локални налози за колите. За първи път налогът се дефинира и съгласно екостандарта на автомобила. Всички коли, които имат стандарт, по-нисък от Евро 4, ще заплащат по-висок налог. Всяка община сама дефинира точния размер на данъците.

Снимка: btvnovinite.bg

В столицата за 19-годишен автомобил без евростандарт вместо 121 лв. ще се заплащат 134 лева За подобен от 2007 година, който обаче има Евро 4, ще има понижение на налога с 8 лв.. А най-сериозно нарастване е планувано за старите мощни коли, регистрирани като лекотоварни.

Снимка: btvnovinite.bg

Георги Илиев е измежду тези, които ще би трябвало да платят повече за колата следващата година. 20-годишният автомобил, който е и много мощен – 272 конски сили, има стандарт Евро 1. Досега за него локалният налог е бил 260 лв., а в този момент чака да заплати над 300. По-високият налог обаче не го стимулира да смени колата си с по-екологична.

„ Увеличението на налога е извънредно малко по отношение на една нова кола – разходът е доста по-малък, в сравнение с една нова кола”, пресмята Георги.

Местната власт в София чака да събере малко повече пари от налозите на колите следващата година – към 100 милиона лв., само че не поради повишаването на някои данъци, а поради прогнозите за увеличение на автопарка в столицата. Не се чака новият данък да има мощен екологичен резултат незабавно.

„ Започва от следващата година, идната година още малко смяна и по този метод последователно всички ще свикнем, че от една страна, е по-добре за нас, въпреки това, е по-добре за обществото да използваме оптимално щадящи природата транспортни средства”, уточни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

За да се преориентира потребителското търсене към по-нови и еко коли, би трябвало да има повече тласъци като в Румъния да вземем за пример, споделят от потребителските асоциации.

„ Има дотации при предаване на остарял автомобил на скрап, които са до към 1500 евро. Представете си, в случай че имахме такава политика, какъв брой доста коли в България все още биха коствали под тази стойност и притежателите им с удоволствие биха ги предали за скрап”, разяснява Богомил Николов от „ Активни потребители”.

Друга ефикасна мярка съгласно асоциацията е въвеждането на дотации за физически лица при покупката на електрически автомобили.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР