Новата галерия Капана“ ще бъде открита в 18 ч. в

...
Новата галерия Капана“ ще бъде открита в 18 ч. в
Коментари Харесай

Галерия Капана отваря с изложба на пловдивски шедьоври

Новата изложба „ Капана “ ще бъде открита в 18 ч. в понеделник с галерия от най-хубавите картини на пловдивските художници. Сред сбирката от шедьоври се подреждат имената както на най-известните създатели в града под тепетата - Димитър Киров, Йоан Левиев, Кольо Витковски, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона, по този начин и на такива, които са рисували в чужбина или пък от дълго време са прекратили кариерата си.

„ Авторите са повече от 100. В момента към момента аранжираме, тъй че е мъчно да се каже точната им численост. Голяма част от картините са били в учебни заведения, читалища, в други публични организации, като отбор „ Тракия “ да вземем за пример, в прокуратурата, в кабинети на разнообразни служби в Общината. Тоест тези творби имат предназначението да облагородяват тези служебни работни места. И концепцията ни, събирайки ги тук, е да покажем на Пловдив една сбирка, която няма по какъв начин да бъде забелязана едновременно. И това от една страна. От друга страна, това е едно самобитно показване на пловдивското изкуство и на известни пловдивски създатели “, споделя шефът на Градската художествена изложба - Пловдив Красимир Линков.

По думите му Община Пловдив е купувала и събирала творбите в продължение на повече от 50 години.

„ Такъв вид общи изложения се вършат за това да се види в действителност какво съставлява цялостната картина на едно изкуство, тъй като както една постройка не може да е от пет тухли, по този начин и художественият живот на Пловдив не може да е от 10 художника “, твърди шефът.

За да стане факт изложбата, всекидневно кипи старателен труд, защото всяка картина се нуждае от специфична грижа. Линков, благодарение на експерти от Градската художествена изложба - Пловдив, почистват картините, реставрират тези, които имат потребност, и поръчват рамки, които да слагат на изчезналите места.

А що се отнася до функционалността на новата изложба, Линков е безапелационен: „ Галерията е доста добре проектирана, нямам някакви забележки. Дори и да има нещо дребно, то се поправя в процеса на работата. Сградата е напълно климатизирана, налична е за инвалиди, има асансьор и особено пригодена тоалетна за тях. Интериорът също е подобаващ. Помислено е оптимално за всичко и са спазени всички модерни условия “.

Освен за изложения, постройката може да се употребява и за всевъзможен вид културни събития – литературни четения, дребни концерти, постановки и моноспектакли. Оборудвана е с няколко проектора, които могат да се употребяват за разнообразни цели. На втория етаж има и конферентна зала.

„ Идеята е изложба „ Капана “ да се трансформира в един културен център “, споделя Красимир Линков.

До края на година постройката към този момент е заета. Следващата галерия, която следва, е на фондацията на Веселина Сариева и ще включва творби на актуалното изкуство. После идва ред и на " Фондация 2019 ", която ще показа най-хубавото от немското изкуство през предишния и сегашния век.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР