Новата европейска програма, чиято цел е да премахне различията при

...
Новата европейска програма, чиято цел е да премахне различията при
Коментари Харесай

Програмата на Радев и Новаков за борба с двойните стандарти вече приема предложения за финансиране

Новата европейска стратегия, чиято цел е да отстрани разликите при храните сред страните от Източна и Западна Европа, както и да ускори ролята на потребителските организации в битката с двойните стандарти в Европейски Съюз към този момент действа изцяло. От 24 юни до 6 ноември т.г. тече срокът, в който всички заинтригувани лица - консуматори и потребителски организации - могат да аплайват за еврофинансиране. Общият размер на фонда, заделен по програмата, е близо 1,3 млн. евро.
Българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков - създатели на програмата, първи започнаха съответни ограничения против порочната процедура на двойни стандарти при питателните артикули в другите страни от Европейски Съюз. След провеждането на редица проучвания и многократни разисквания в Европарламента, през 2018 година Европейската комисия най-сетне призна за съществуването на разлики в питателните артикули, въпреки към момента да няма изясненост по какъв начин изцяло да се пребори с тях.
„ Току-що оповестените резултати от по този начин нареченото „ общоевропейско “ изследване по тематиката също не дадоха безапелационни резултати. Макар подробни данни да се изискваха от всички 28 държави-членки, едвам 19 участваха в изследването, включително и България, извършено в края на предходната година. Непълнотата на проучването прозира още и в данните, които са събрани - не всички взели участие държави-членки са дали данни за всички от 128-те определени продукта от 113 общоизвестни и 15 частни марки “, разяснява Eмил Радев. В изследването се показва, че някои от продуктите за сравняване
са налични в най-малко четири държави-членки, до момента в който други - в най-малко девет. За продуктите от частни марки са употребявани най-вече артикули от австрийски и немски вериги, с клонове в прилежащите им страни (макар самата Австрия да не взе участие в изследването). Като резултат от това, болшинството от проучваните артикули на частни марки да вземем за пример са били налични едвам в няколко държави-членки.
Според Радев всичко това слага под подозрение достоверността на събраните данни, както и „ общоевропейския “ темперамент на получените резултати. Не на последно място, в изследването се заключава, че 9% от продуктите, показани като идентични в целия Европейски Съюз, са имали друг състав, а други 22% от продуктите, показани по подобен метод, също имат разлика в състава. Това значи, че над 30% или към 1/3 от всички изследвани
храни са били с установени разлики в своя състав. Макар да няма твърдо изразена разлика по оста Изток-Запад, от сравнителните таблици в изследването може да се забележи, че главното разграничение в състава (наличие на повече мазнини, въглехидрати, захар или сол например) се демонстрира с наклонност точно на Изток, включително и в България.
Действащата от тази седмица стратегия, препоръчана от Емил Радев и Андрей
Новаков от ГЕРБ/ЕНП, дава нов късмет в битката против порочните практики.
Допълнителната опция ще разреши на потребителите и потребителските организации да тестват и съпоставят главните хранителни и нехранителни артикули, както и да популяризират резултатите от тези проби в народен и интернационален подтекст.
„ Благодарение на отпуснатите средства ще могат да бъдат създадени и приложени надеждни способи за тестване и сравняване на продуктите, както и да се разпознават евентуални нелоялни търговски практики, свързани с подвеждащи етикети или маркировки на стоките в другите търговски мрежи в Европейски Съюз “, коментира задачата на програмата Емил Радев. По думите му по този начин ще се способства за увеличение отбраната на потребителите, одобряване на положителни практики за трансгранично съдействие сред другите потребителски организации и най-много - възстановяване на политиките за отбрана на потребителите на национално и европейско равнище.
В рамките на „ българската “ европрограма ще могат да бъдат финансирани и образования на потребителските организации за повишение на експертния потенциал, създаване и внедряване на пилотни планове за тестване, действия и акции за повишение осведомеността на потребителите, създаване на IT принадлежности за докладване на артикули с двойно качество и други Финансирането по програмата е отворено за всички държави-членки, а подробна информация за подаването на плановете може да бъде открита на страницата на Европейска комисия на адрес: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/rec-cons-rppi-ag-2019
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР