Новата абонаментна икономика с важни референции като Netflix, Spotify, Amazon

...
Новата абонаментна икономика с важни референции като Netflix, Spotify, Amazon
Коментари Харесай

Абонаментната икономика в Европа е неудържима

Новата абонаментна стопанска система с значими референции като Netflix, Spotify, Amazon Prime или Apple One, е неудържима. Тази година тя ще фактурира 3,1 милиарда евро в Испания, което е с 28% повече от 2020 година и ще добави 29,4 милиона дейни абонамента. Това сочи отчет, направен от Telecoming, компания, профилирана в монетизацията и технологиите за мобилни разплащания, в която се акцентира, че след четири години този пазар ще пораства с междугодишен ритъм от 27% и ще има съвсем 62 милиона абонаменти дейни (+ 19% приблизително за четири години), пише cincodias.elpais.com. 

Анализът разкрива, че абонаментните бизнеси в Европа ще имат оборот от над 58 милиарда евро тази година. Испания има 5% дял на европейския пазар и след четири години ще се изкачи на четвърта позиция, със 7% от общия брой в Европа, нареждайки се след Германия, Обединеното кралство и Франция. 

" Абонаментната стопанска система, движена от нови технологии, е световна наклонност в комерсиализацията на услуги и артикули. Все повече компании виждат в този модел опция за непрекъснат напредък. Освен това технологиите за заплащане с едно кликване се трансформират в принадлежности за придобиване на клиенти ", споделя Сирил Тиват, основен изпълнителен шеф на Telecoming. 

Докладът разкрива също, че промишлеността за видео по поръчка е главният източник на приход за модела на абонаментна стопанска система, задвижван от огромните платформи за наличие. Този бранш ще има оборот в Испания от малко над 1 милиард евро тази година и ще надвиши 2 милиарда евро през 2025 г. 

На равнище навлизане в европейската среда Португалия е отпред в абонамента за видео услуги, като 56% от семействата са се абонирали през 2021 година, до момента в който в Испания процентът е 55%. Това водачество ще остане и през 2025 година, доста по-напред от други пазари като Норвегия (20% за четири години) или Холандия (29%), продължава анализът.  

В момента повече от 317 милиона семейства по целия свят се абонират за музикална услуга. Очаква се пазарът да пораства приблизително с 12% всяка година до 2025 г.  

Абонаментите за музикални услуги в Испания съставляват 3% от европейския сбор, което слага страната на шесто място измежду прилежащите страни. Със междинен растеж от 5% през идващите пет години, приходите за тази промишленост ще се усилят от 314 милиона евро през 2021 година до 366 милиона през 2025 г. 

Подкастът придобива все по-голямо значение и ще има оборот от повече от 117 милиона тази година в Испания (156 милиона през 2025 г.). В Германия обаче се чака потребителите да похарчат над 418 милиона за абонаменти за подкаст услуги през 2021 г. 

Икономиката на абонаментите е съвършен модел за увеличение на продажбата на физически артикули и услуги, сочат данните от отчета, който акцентира подвижността като услуга (MaaS) дружно с продуктовите кутии като два метода тази стопанска система да си пробие път в Испания.  

" Мобилността като услуга (MaaS) е модел, който към момента е в начална фаза и ще би трябвало да завоюва доверието на потребителя, с цел да оправдае преимуществата си като опция на публичния превоз или стандартното извършване на покупки ", се показва в отчета. Изчислява се, че оборотът на MaaS посредством абонаменти ще бъде към 16,8 милиона евро тази година спрямо 5 милиона през 2020 година Очаква се цифрата да нарасне до 700 милиона за четири години, което е приблизително нарастване от 163%. 

Тези нови категории ще претърпят доста нарастване през идващите години, както в броя на абонаментите, по този начин и в междинната стойност на продажбите, се показва още в отчета. 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР