Новата 2019 година в Банско бе посрещната по стар български

...
Новата 2019 година в Банско бе посрещната по стар български
Коментари Харесай

С кукерски карнавал и пожелания за здраве Банско посрещна Новата 2019 година

Новата 2019 година в Банско бе посрещната по остарял български бит - с цветен Кукерски карнавал и радостни пожелания за здрави и сполучливи идните 365 дни.

Фолклорните изпълнителки от Банско Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Радостина Кехайова и Ива Павлевичина подвигнаха настроението на стотиците посетители и поданици на града, които се стекоха на площад „ Никола Вапцаров “ в първия ден от Новата година. А преди атрактивно облечените „ бабуджере “ и стотиците банскалии, облекли своите пъстри достоверни носии от трите махали „ Улевиница “, „ Костеви блата “ и „ Вионово тресавище “, да изпълнят пространството със своите осъществявания, кметът Георги Икономов бе сурвакан от две дребни деца за здраве и благодат. Той пожела на събралото се голям брой да бъдат здрави, сполучливи и щастливи през Новата година и добави:

„ Изпратихме една сполучлива 2018 година. Да си пожелаем през 2019 година да вървим с Бога напред и да имаме обилие от нещата, които не се купуват с пари – здраве, почитание и любовта на околните ни! На тези, които носят името Васил, наздраве! “

Тъпани предизвестиха старта на най-чаканото новогодишно зрелище. Малки и огромни, облечени в красиви носии или кукерски костюми, под строгото управление на своите старейшини, извършиха редица традиции за здраве и благополучие през новата година. Съпровождани от гръмкият звън на чанове, те изгониха злото надалеч от Банско.

В Новогодишната нощ българската фолклорна певица Дафинка Димитрова, поведе празничното забавление на центъра в курорта. Тя поздрави стотиците хора с китка от песни от богатия фонд на българското национално творчество, откакто всички заедно си споделиха „ Наздраве “ и „ За доста години “.

Впечатляващи фойерверки извършиха небето на Пирин с хубост и новогодишен дух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР