Новата – стара Наредба за топлоснабдяването не решава проблемите на

...
Новата – стара Наредба за топлоснабдяването не решава проблемите на
Коментари Харесай

Омбудсманът: Новата наредба за парното не гарантира по-справедливи сметки

Новата – " остаряла " Наредба за топлоснабдяването не взема решение проблемите на хората и не показва нова идея за по-справедливо възнаграждение на услугата " топло ", счита омбудсманът Диана Ковачева.
Това се вижда в мнение до министъра на енергетиката Теменужка Петкова по плана на Наредбата, препоръчан от отрасловото министерство на 13 януари за публично разискване. Текстовете можете да видите ТУК.
В писмото си доцент Ковачева акцентира, че във връзка с проблемите, свързани с Топлофикация има огромни упования по отношение на справедливото възнаграждение на действително употребеното парно, включително и такса сградна апаратура, а планът на разпоредба не дава отговор на публичните упования за по-ясна и обективна методика за систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност.
Нормативният акт, показва омбудсманът, не съдържа нови оферти във връзка с това, по какъв начин се образува дяловото систематизиране на топлинна сила в сгради-етажна благосъстоятелност. По тази причина, съгласно доцент Ковачева, новата „ остаряла “ разпоредба не дава на жителите дълго търсената и предстояща правдивост, а точно фактуриране на употребяваното количество топлинна сила, въз основа на действителното ползване минимум един път годишно – принцип, залегнал в Закона за енергетиката (ЗЕ).  Омбудсманът счита и че не е открит и салдото сред икономическите ползи на участващите в процеса страни и гарантиране правото на потребителите на възнаграждение на действително употребена услуга.
В мнението до енергийната министърка националният публичен бранител напомня причините на Върховния административен съд (ВАС), който на първа инстанция анулира разпореждания в настоящата разпоредба за топлоснабдяването. Аргументите на съда, свързани с нарушавания на административните правила при разработване на нормативни документи и при установяване на формулата за сградна апаратура, „ важат с цялостна мощ и за новата разпоредба “, безапелационна е Диана Ковачева. 
В претекстовете към плана липсва изложение на предстоящите финансови резултати, както и разбор за сходство с правото на Европейски Съюз (Директивата за енергийна ефективност). Освен това, във формулата за сградна апаратура не са регистрирани всички параметри, относими към количеството топлинна сила, отдадена от сградната апаратура.   
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР