Нова Зеландия ще забрани продажбите на тютюн на следващото поколение

...
Нова Зеландия ще забрани продажбите на тютюн на следващото поколение
Коментари Харесай

Коя е първата държава в света, която ще забрани цигарите за младите?

Нова Зеландия ще забрани продажбите на тютюн на идващото потомство в страната в опит в последна сметка да изкорени тютюнопушенето. Всеки, роден след 2008 година, няма да може да си купува цигари или тютюневи артикули в страната, според закон, който се чака да бъде признат през идната година.

" Искаме да създадем по този начин, че хората в никакъв случай да не стартират да пушат, " съобщи здравният министър на Нова Зеландия лекар Айеша Верал.

Този ход е част от огромните ограничения по отношение на тютюнопушенето, оповестени през днешния ден от министерството на опазването на здравето на Нова Зеландия.

Лекари и други здравни специалисти в страната приветстваха " водещите за света " промени, които ще лимитират достъпа до тютюн и ще понижат равнищата на никотин в цигарите.

" Мерките ще оказват помощ на хората да спрат цигарите или да преминат към не толкоз нездравословни артикули, както и ще понижат вероятността младежите да се пристрастяват към никотина, " споделя пред BBC професор Джанет Хук от Университета в Отаго.

Нова Зеландия си е сложила за цел да ограничи каузи на пушачите в страната до 5% до 2025 година, като крайната цел е тютюнопушенето да бъде отстранено напълно.

В момента към 13% от новозеландците пушат, спрямо 18% преди десетилетие. Делът на пушачите измежду коренното население Маори обаче е към 31%, като при тях равнищата на заболяемост и смъртност са и по-високи.

Според здравното министерство тютюнопушенето е причина за един на всеки четири случая на онкологични болести и остава главната причина на предотвратими смъртни случаи измежду популацията, което наброява 5 милиона. Tютюневата промишлеността е под прицела на законодателите в страната от повече от десетилетие.

Като част от оповестените през днешния ден ограничения държавното управление вкарва и по-строг надзор върху тютюневите произведения, като включително лимитира доста местата, на които може да се продават цигари.

Броят на магазините, които ще имат право да продават цигари, ще бъде понижен фрапантно от към 8 000 сега до под 500.

В последните години измежду по-младите генерации в Нова Зеландия набират известност електронните цигари. Здравните управляващи в страната обаче предизвестяват, че те също не са безвредни.

През 2017 година обаче страната одобри използването на електронни цигари, като път към оказването на помощ на пушачите да се откажат от тютюна.

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР