Нова Зеландия разследва тревожни кадри на пилот, който е бил

...
Нова Зеландия разследва тревожни кадри на пилот, който е бил
Коментари Харесай

Бунтовниците от Папуа държат оръжия в главата на пилота на заложника в тревожно ново видео

Нова Зеландия проверява тревожни фрагменти на водач, който е бил държан за пленник от сепаратистки бунтовници в индонезийския район Папуа през последните 10 месеца.

37-годишният Филип Мертенс беше похитен през февруари от бойците на Армията за избавление на Западна Папуа (TPNPB), откакто приземи своя едномоторен аероплан Susi Air на отдалечена писта в планинската провинция Ндуга.

В 48-секундния клип, който се популяризира в обществените мрежи, се вижда по какъв начин новозеландецът седи в тревно поле, заобиколен от кръг от мъже, насочили автоматизираните си оръжия към него.

Лидерът на групата обръща револвера си непосредствено към главата на водача, до момента в който приказва с камерата.

Заплаха за ликвидиране след два месеца

Видеото идва със известието, че господин Мертенс ще бъде убит до два месеца в случай че настояванията на бунтовниците не бъдат изпълнени. Групата по-рано настояваше, че ще го освободи единствено когато Папуа придобие самоуправление.

Външното министерство на Нова Зеландия съобщи, че е осведомено с видеото, само че не даде спомагателна информация по отношение на фрагментите, в това число по кое време или където е бил сниман.

Той добави, че не престават напъните за обезпечаване на освобождението на водача, в това число тясно съдействие с индонезийските управляващи и разполагане на консулски личен състав за това.

Безопасността и благосъстоянието на водача остана главен приоритет и фамилията му беше подкрепено, сподели министерството.

Шест индонезийски бойци бяха убити през април

През април минимум шестима индонезийски бойци бяха убити след нахлуване на сепаратисти единица, която търси водача.

Богатият на запаси район Папуа преди е бил холандска колония, която е включена в Индонезия след необятно подложен на критика подсилен от Организация на обединените нации референдум през 1969 година

Той от този момент поддържа борба за самостоятелност на ниско равнище, само че спорът ескалира доста от 2018 година насам, като борците за самостоятелност провеждат по-смъртоносни и по-чести офанзиви.

TPNPB упорства за самостоятелност от десетилетия, и сподели, че е ориентирано към господин Мертенс заради съдействието на Нова Зеландия с Индонезия.

Отвличането на водача е второто похищение, което борците за самостоятелност правят от 1996 година, когато бунтовниците отвлякоха 26 членове на Световен Изследователска задача на Фонда за дивата природа в Мапендума.

Двама индонезийци в тази група бяха убити от своите похитители, само че останалите заложници в последна сметка бяха освободени в границите на пет месеца.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР