Нова тв Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще

...
Нова тв
Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще
Коментари Харесай

Много скоро отпада забраната за пътуване в страната с цел туризъм

 Нова тв Забраната за пътешестване в страната за туризъм ще отпадне, разгласи министър Николина Ангелкова. Това ще стане след 13 май, когато отпада и въведеното преди два месеца изключително състояние. Депутатите от Правната комисия утвърдиха измененията, съгласно които здравният министър ще постанова нужните ограничения по-късно.

Въпреки разхлабването на ограниченията в туризма, браншът по Южното Черноморие не е оптимист за летния сезон. Голяма част от хотелиерите са безапелационни, че няма да отворят, а други към момента обмислят опцията да работят, изчаквайки смяна в ситуацията.

В същото време концесионери на плажни линии не одобряват разновидността - опрощаване на цяла или частична сума от платените такси, с цел да дават гратис плажни такъми.

От идната сряда към този момент ще можем да пътуваме като туристи. Заедно с изключителното състояние ще отпадне и заповедта на министъра на туризма, която не разрешава реализирането на пътувания за туризъм.

" С оглед на това, че сме дали опция и на заведенията за хранене, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат опция да работят и всички места за настаняване, главно къщите за посетители, дребни хотели, които дават отговор на рестриктивните мерки и на условията ", съобщи министър Ангелкова.

Браншът по Южното Черноморие все още не може да се зарадва на отпущането на ограниченията.

" Колко от българите ще имат отпуски и финансови благоприятни условия да пътуват по българското море и за какъв интервал от време?Дали те ще могат да пътуват за седмица, или за една нощувка, едвам влязат в морето ", разяснява пред каДиана Колчева, ръководител на " Клуб на хотелиера ".

Още по-притеснен е и браншът в най-големия туристически комплекс у нас – " Слънчев бряг ". Там огромна част от притежателите на хотели все още имат съмнения дали изобщо да отворят този сезон.

" В сектора има голямо напрежение, подбудено най-много от тази неопределеност –кога и при какви условия ще бъдат позволени туристическите пътувания в европейски мащаб. Това, съчетано с възможна ниска претовареност, би направило бизнеса ни недоходоносен ", счита Теодор Пастърмаджиев, управител на хотел.

В същото време Законопроект на НФСБ планува обезщетения за концесионерите на плажовете, когато бъдат отстранени цените на чадърите и шезлонгите.

" Ние предлагаме 50% отплата, което значи, че не би трябвало да има проблем. И когато стане това наше предложение, когато бъде признато от Народно събрание, всички разнообразни отзиви няма да имат никакъв смисъл ", съобщи Валери Симеонов, НФСБ.

От Министерството на туризма обаче излязоха с други числа.

" Дали сме правна опция за това концесионерите или наемателите да могат до 100%  да получат опрощаване на своето концесионно заплащане. Само обаче в случай че предложат безвъзмездни плажни такъми ", съобщи Николина Ангелкова.

Тези, които желали да получат 50 или 20%  понижения на концесионното заплащане, трябвало наложително да понижат със същия % цените на плажните такъми.

" Основният разход на всеки наемател на плаж се явява обезопасяването на плажа – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които слагат и обслужват чадърите и шезлонгите. Дори да ми отстранен целия наем, на 100% безвъзмездни чадъри и шезлонги няма по какъв начин да дам ", пресмята Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР