Нова твОтделени са 76 милиона лева за промените в образованиетоIT

...
Нова твОтделени са 76 милиона лева за промените в образованиетоIT
Коментари Харесай

IT фирмите влизат в училище

Нова тв

Отделени са 76 милиона лв. за измененията в образованието

IT  фирмите влизат в учебно заведение. Това е една от ограниченията, с които страната ще се опита да модернизира образованието ни.

76 милиона лв. - толкоз ще костват измененията в образованието през 2019 година Става въпрос за общо 17 стратегии. Напълно нова ще е тази, с която IT компании ще могат да влизат в учебните заведения и учителите ще могат да се образоват в тях. Освен музеи е планувано учениците през 2019-та да посещават театри и изложбени зали. Ще има и оптимизация за личния състав, като към 8000 са педагозите, които се чака да излязат от системата.

Държавата ще се опита да реши казуса с дефицит на учители по природо-научните предмети с стратегия за 1,7 милиона лв..

„ Това е кабинетът по физика. Супер съвременен е, само че преди 2 години нямах претенденти да преподават по физика в учебно заведение. Благодаря на Бога, че се появи един подобен превъзходен претендент ”, споделя Асен Александров, шеф на 51-во СУ в София.

Дори изискванията за работа в учебното заведение да са положителни, се оказва, че това не е задоволително. Проблемите с намирането на учители по физика, химия, математика и информатика се задълбочават.

„ През идващите 6-7 години ще бъде пикът на дефицит на фрагменти ”, разяснява още Александров.

Затова страната желае да стимулира 280 души да влязат в клас като учители  по предметите, за които има дефицит.  100 от тях ще бъдат хора, които имат висше обучение, само че нямат педагогическа подготовка.

„ Това евентуално ще са младежи, които имат тези специалности, само че не са могли или не са поискали да придобият педагогическа степен ”, споделя Наталия Михалевска, специалист в Министерството на образованието.

Липсата на интерес за природните  науки стартира още от университета.

 „ Последните 5-10 години записват едни-двама студенти, приключват един-двама студенти. Това какъв брой години може да продължи?! ”, разяснява зам.-деканът на Факултета по информатика в СУ Ангел Ангелов.

Така стряскащите цифри плашат и университетските среди. Но имат вяра, че вяра има.

„ Нашият факултет приключват 13-14 сътрудници от тях 4-5 стават учители. Те са златни и като хора - тъй като костват доста и са доста положителни, въпреки това са доста стимулирани и доста качествени ”, споделя още Ангелов.

Втората концепция на страната - други 100 души, които и в този момент са учители да получат подготовка, с цел да могат да преподават някой от предметите, за който липсват фрагменти. Ана да вземем за пример с изключение на преподавател по изобразително изкуство, към този момент има квалификация  и за осведомителни технологии.

„ Определено неналичието е огромна. Идват хора, които не са задоволително стимулирани или пък с задоволително благоприятни условия ”, споделя Ана Петрова – преподавател в 51-во СУ-София.

Спасителен проект Министерството на образованието видя и в това положителни учители по природо-научните предмети да отидат в други учебни заведения - такива с неприятни резултати.

„ Тяхната съществена задача ще бъде с изключение на да предадат опит, само че и да стимулират учениците ”, разяснява зам.-министърът на образонавието Таня Михайлова.

Търсят се 80 такива учители с минимум 8 години опит, като за тях е планувана и спомагателна финансова мотивация.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР