Нова твНа 10 ноември 1989 г. пленум на Българската комунистическа

...
Нова твНа 10 ноември 1989 г. пленум на Българската комунистическа
Коментари Харесай

Отбелязваме 29-ата годишнина от началото на Прехода

Нова тв

На 10 ноември 1989 година пленум на Българската комунистическа партия гласоподава оставката на Тодор Живков като общоприет секретар на Централния комитет

29 години от началото на Прехода. На 10 ноември 1989 година пленум на Българската комунистическа партия гласоподава оставката на Тодор Живков като общоприет секретар на Централния комитет на Българска комунистическа партия - оставка, която той е подал ден по-рано след повече от 30 години на върха на страната. На негово място е определен Петър Младенов. По- късно Живков е отхвърлен и от  като ръководител на Държавния съвет.

Събитията у нас стартират на фона на рухването на Берлинската стена и митинги на „ Екогласност ”. Дни по-рано е учреден Клубът за публичност и преустрояване, през декември е основан Съюзът на демократичните сили, а през януари стартира Кръглата маса, чиято цел е да очертае рамките на започващият тогава български преход.

На 18 ноември у нас се организира и първият свободен протест, иницииран от неофициални организации, отпред с „ Подкрепа ” и „ Екогласност ”.  Страната се отхвърля от еднопартийната система на ръководство, член първи от Конституцията пада и стартира преход към парламентарна народна власт и пазарна стопанска система. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР