Нова технология за тъканни проби може да замени болезнените и

...
Нова технология за тъканни проби може да замени болезнените и
Коментари Харесай

Идва краят на болезнените и рискови биопсии?

Нова технология за тъканни проби може да размени мъчителните и рискови биопсии. Тя е дело на израелски откриватели и се базира върху метода на електропорация.

Биопсията е здравна процедура, посредством която се взема малко парченце тъкан от различни органи на тялото. Тя се обработва и оцветява в специализирани лаборатории, след което доктор експерт (хистолог) я изследва под микроскоп. За множеството от сериозните заболявания при индивида биопсията има решаващо значение за установяване повода на заболяването, нейната напредналост, както и за лечебното държание. Най-често биопсично проучване се ползва при болести на костния мозък, лимфните възли, белия дроб, черния дроб и бъбреците. То обаче може да докара до местни провали, кървене, инфектиране и стрес, както и да увеличи риска от метастази. Друг минус на тази здравна процедура, че взетите по този метод проби са местни и не обезпечават подробна карта на целия израстък.

Новият способ икономисва тези отрицателни последици, употребявайки електрическо поле за увеличение на пропускливостта на клетъчната мембрана. За задачите на проучването учените са употребявали електропорация за добиване на протеини и РНК от естествени човешки тъкани, в това число чернодробни, както и от модел на чернодробен рак при мишки.

Изследователите са открили, че молекулярните профили на тъканните проби са надеждни и точни. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР