Нова серия консултации са свикани за днес при президента Румен

...
Нова серия консултации са свикани за днес при президента Румен
Коментари Харесай

Румен Радев и Висшия адвокатски съвет обсъждат промени в Конституцията

Нова серия съвещания са свикани за през днешния ден при президента Румен Радев във връзка желаните от него промени в Конституцията.  Държавният глава ще беседва с представители на Висшия адвокатски съвет. Днешната среща е третата в границите на консултациите, написа bnr.bg.

Правителството към този момент предложи промени в Закона за правосъдната власт, които регламентират, че основният прокурор ще бъде следен от без значение лице, написа topnovini.bg.

Президентът стартира срещите през декември и към този момент разиска тематиката с правния си съвет и с представители на академичната общественост.  Радев напомни, че четири от досегашните пет ремонти в Основния закон засягат правосъдната власт.

" Има ли в Конституцията задоволително защитни механизми против погазването на разделянето на управляващите и против властнически произвол? Имаме ли систематичен проблем заради спорен, погрешен прочит на Конституцията, който да води до изострен недостиг на правдивост? ", попита Радев.

Евентуални промени в Конституцията, свързани с пълномощията на основния прокурор и контрола над него, Радев разиска и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Пред тях  президентът съобщи, че ще предложи смяна в Основния закон, само че търси необятна социална поддръжка , а в края на полемиката заключи: " Виждам консенсус, че би трябвало да има смяна. Тя би трябвало да засегне и Конституцията ", напомни БНР.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР