Нова програма ще се доближи до лимитите на квантовата механика

...
Нова програма ще се доближи до лимитите на квантовата механика
Коментари Харесай

Ще броят колко фотона има в лъч светлина

Нова стратегия ще се приближи до лимитите на квантовата механика и софтуерните ни умения. Учени ще се опитат да основат устройство, способно да преброява единични фотони!

Военната и изследователска организация DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) си е сложила много амбициозна цел – да разпознава единични фотони. Ако това начинание бъде осъществено, следствията ще са, меко казано, революционни.

Новата стратегия се назовава „ Фундаментални предели на фотонното засичане “ и в нея ще се съберат блестящи мозъци от сферите на квантовата физика, инженерството и осведомителните технологии, които ще се опитат да създадат съвсем непостижим скок в разбирането ни за природата на светлината.

„ Целта на програмата е да разберем с каква точност можем да виждаме обособени фотони и дали можем да усъвършенстваме основните характерности на фотонните детектори “, изяснява Прем Кумар (Prem Kumar), водач на плана на DARPA.

В основата на казуса лежи невероятната компликация да се засече индивидуален атом. Това може и да не наподобява разумно, имайки поради технологиите, които са способни да наблюдават фотони, само че те прихващат по едно и също време милиарди фотони, а отделянето единствено на един би изисквало да създадем развой на квантово моделиране, който да разказва връзката на фотона с трилионите атоми, с които взаимодейства.

В момента не съществуват толкоз мощни компютри, които биха били способни да пресмятат такива взаимоотношения. От DARPA се надяват да трансформират това.

Възможностите, които тази технология би могла да предложи, на процедура засягат безусловно всяка сфера от човешкото битие. Представете си телескопи, способни да изолират всяка единица светлина, идваща от звезда или планета. Това ще разреши на астрономите да добиват безусловно точна визия за външния тип на всяко очевидно тяло. Представете си сходен прогрес в микроскопията, било то за научни проучвания или за животоспасяващи медицински способи.

Такава технология напълно ще промени фотографията, връзките и даже осведомителните технологии.

„ Това е фундаментално проучване и отговорите на тези въпроси евентуално ще трансформират коренно визията ни за светлината и с помощта на тях ще реализираме извънреден прогрес в голям брой сфери “, прибавя Кумар.

Futurism

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР